Спорт

У Коропі виховують зірок спорту європейського рівня (Фото)

У нинішній непростий час заведено вважати, що багато питань не на часі. Зокрема, розвиток спортивної галузі. Мовляв, спершу Перемога, відбудова, а вже потім усе інше.

Між тим, спорт – це майбутнє, здоров’я і міцний характер молоді, яка в подальшому розбудовуватиме незалежну й сильну Україну. І добре, ще є керівники, які це усвідомлюють. Зокрема на Чернігівщині, в Коропській громаді спортивне питання займає чільне місце. Тому й результати демонструють високі.

Володимир Лучко, начальник відділу сім’ї, молоді та спорту Коропської селищної ради, підтверджує, що до спортивного напряму ставлення серйозне й відповідальне. А тому від дітей, які хочуть тренуватися і показувати результати, нема відбою.

Масовий спорт

Спортом у Коропі та селах захоплюються усі – від керівника громади Володимира Куніцина до школяра.

«Володимир Куніцин сказав, що всі спортивні заняття в громаді мають бути тільки безкоштовні. Але в нашому спорткомплексі були платні послуги для дорослих, то і їх почали надавати на безоплатній основі.

Голова нашої громади – величезний любитель спорту, колись сам грав у футбол. І будучи ще звичайним фермером, приїжджав на змагання на велосипеді та давав гроші на призи для дітей. Тож нині у нас спорт – в пріоритеті», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Володимир Лучко.

Дитяче прагнення до спортивних вершин аж ніяк не тримається на голому ентузіазмі. Навпаки, створена потужна база – спорткомплекс. Також у Коропі є дуже хороший стадіон, який був зданий в експлуатацію в 1993 році. На той час він був одним із найкращих в області.

«Нині, звісно, він уже трішки відстав від стандартів. У 2022 році мали робити реконструкцію цього стадіону – на 36 мільйонів гривень. Це мала б бути шикарна спортивна споруда. В Коропі і так багато обласних змагань відбувається, а це взагалі б могла бути одна з головних баз для змагань. Але, на жаль, війна перекреслила всі плани», – розповідає Володимир Лучко.

Мотивують дітей займатися спортом талановиті тренери, які в Коропі є. А ще, на думку Володимира Лучка, дітей спонукає тренуватися календар змагань.

«Хоч би що було, ми завжди проводимо спартакіаду школярів. Це обов’язково. Всі школи громади в ній беруть участь. Тож коли є змагання, діти мотивовані тренуватися. Бо дитина просто так тренуватися не буде, хіба що в якомусь дуже рідкісному випадку. До того ж, змагання треба популяризувати, зокрема в нас є група у Фейсбуці «Коропщина спортивна». У нас взимку вечорами у спортзалах світло постійно горить, діти тренуються, їздять на товариські матчі», – розповідає пан Володимир.

Причому в громаді не прагнуть охопити багато спортивних напрямів, вибрали пріоритетні, які й розвивають. Це волейбол (ці змагання проводять спільно з Понорницькою громадою), футбол у різних варіаціях, легка атлетика, настільний теніс. А не так давно відкрився шаховий клуб у Коропській школі, тож відбуваються шахові турніри. Окрім того, є тренер із боксу та силових видів спорту, але ці заняття не для всіх, а для тих, хто дійсно має талант.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літні клопоти: зону відпочинку на воді в Мені очищають від різаку (Фото)

Зі спортом для дорослих нині значно важче, ніж із дитячим. Адже багато земляків воює в лавах ЗСУ, зокрема чимало спортсменів. Два найкращі футболісти – Андрій Овсієнко і Сергій Доценко – загинули.

«Сергія Доценка тиждень тому поховали. Це був один із найталановитіших футболістів за всю історію Коропщини», – сказав начальник відділу сім’ї, молоді та спорту.

Та навіть у таких непростих реаліях змагання для дорослих організовують.

Зіркові вихованці

Нині відбуваються Європейські ігри в Польщі – це така європейська олімпіада. Ці ігри вечорами показують по телебаченню, звісно, можна подивитися і в інтернеті.

Команди з легкої атлетики, які там виступають, поділені на три дивізіони. Україна виступає в другому за силою дивізіоні. І друге місце на дистанції 400 метрів посів Олександр Погорілко – випускник Коропської спортивної школи. Нині земляки за нього вболівають, і сьогодні ввечері, 22 червня, він також бігтиме у складі української команди. О 20.42 естафета.

За словами Володимира Лучка, Україна змагається у другій групі, бо вибула з Вищої ліги. У 2021 році через ковід наші спортсмени не поїхали на змагання. А взагалі є 16 команд Суперліги, 16 команд – Другої ліги і 16 – Третьої. Наразі талановитий коропчанин має всі шанси здобути медаль, але все залежатиме від виступів учасників найсильнішої першої групи.

«Та хай би що, а Олександр – один із елітних бігунів Європи, його результати – в п’ятірці кращих результатів Європи в забігу на 400 метрів», – повідомив Володимир Лучко.

Пан Володимир розповів, що Олександр Погорілко родом із маленького села Сохачі. Мати Олександра переїхала до Коропа і працювала медсестрою. Відповідно, дітей забрала з собою. Сашко займався різними видами спорту, був тихим і скромним, спершу особливо нічим не вирізнявся.

«А восени, на початку жовтня, вже 30 років відбувається спартакіада для школярів і відкривають її змаганнями з легкої атлетики. Починаються вони о 10:30. А о 9-й ранку я приходжу на стадіон завчасно і, відповідно, відбувається підготовка до змагань. Дітей о такій порі ще нема, а я дивлюся, що на трибуні сидить Сашко Погорілко, тихий і скромний хлопчик. Я запитав, чому він прийшов так рано. Він відповів, що бігтиме. Але я як бігуна його не знав, тому здивувався, думав, що він не зможе. Але він зауважив, що йому вчитель фізкультури Віктор Панченко сказав, що треба бігти за школу. Треба, то треба. Але сам собі подумав: от хлопець ще зганьбиться. Для чого його ставити на забіг, якщо він не може нічого? А він пробіг і посів третє місце. І після того я його запросив до спортивної школи. Я працюю в громаді на пів ставки тренером із легкої атлетики у спортивній школі», – пригадав Володимир Лучко.

Так Сашко і почав тренуватися. Був дуже наполегливим, занять не пропускав, йому дуже подобалося. І результат у хлопця ріс, як на дріжджах.

«У талановитих людей, коли вони починають тренуватися, дуже швидко прогресує результат. І вже до весни він став одним із кращих бігунів Чернігівщини. А коли він закінчив школу, я його віддав у Суми – підвищувати свою майстерність. Там дуже хороша база і найкращий манеж в Україні. Тож у Сумах він продовжив тренуватися. Став чемпіоном України серед юніорів, тоді серед молоді, далі – чемпіоном України серед дорослих. Він —  учасник Олімпійських ігор у Токіо, а нині – учасник Європейських ігор. І його результат у забігу на 400 метрів – третій за всю історію українського спорту. 45,31 – це дуже-дуже високий результат, і нині вже його запрошують на престижні міжнародні старти», – пишається пан Володимир.

Але попри успіхи і зірковість, хлопець залишився скоромним, людяним, приїжджає до Коропа, з усіма спілкується, рідній спортивній школі подарував шиповки, які йому дали в Японії, весь час цікавиться, як справи у земляків.

«От у Польщі пробіг і відразу мені зателефонував, розказував, як усе пройшло.

Ще в нас одна зірочка – Саша Жук, також легкоатлетка. Днями у Івано-Франківську відбувся чемпіонат України серед юніорів, то вона посіла третє місце в забігу на 200 метрів. Нині вона навчається у Львівському інституті фізкультури і є випускницею нашої спортивної школи.

І є ще одна дівчинка, дуже вправна у настільному тенісі. Вона в нас почала тренуватися в спортивній школі, а тоді, коли почалося повномасштабне вторгнення, батьки виїхали до Німеччини і її забрали. Нині вона в Німеччині – перший номер у своїй віковій групі. Поки вона маленька, але одна з найталановитіших тенісисток Європи у своїй віковій групі», – розповів Володимир Лучко.

Із правильним підходом до справи результати не забаряться. Тож і не дивина, що попереду в коропських спортсменів ще багато спортивних успіхів висот та олімпів, що неодмінно підкоряться.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Коропщина спортивна

Ще статті по темі

Back to top button