Суспільство

Заготівлю сіна і роботу на городах ніхто не скасовував: як переживають люди спеку в селах Чернігівщини

Цьогорічний початок липня – дійсно літній. Бо спека стоїть неймовірна. І традиційно в цей час виникає запитання, як від неї рятуватися. Адже спеку дуже погано переносять люди з різними хронічними хворобами, насамперед сердечники. Крім того, вона позначається і на здорових людях, які займаються фізичною працею, працюють на вулиці або в дуже нагрітому приміщенні, де немає кондиціонерів, або займаються вуличними роботами.

Спека в містах і селах переноситься по-різному. Літні міські атрибути – розпечений асфальт і задуха в квартирах і офісах. До того ж, користування кондиціонерами в умовах нестачі електроенергії українці відкладають до кращих часів.

У селах теж дуже спекотно, але щоденну роботу по господарству тут ніхто не скасовував. До того ж, нині в розпалі сезон заготівлі сіна. А це справа важка.

Тож дізнавалися в громадах, як сільські люди рятуються від палючого сонячного проміння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американська мрія: чернігівка Діана Мкртчян – про особливості адаптації та життя в США

Олександр Артюшенко, староста Тур’янського старостинського округу

У спекотних умовах хто як може, так і живе. Думаю, в містах є традиційні пляжі, куди люди приходять, де можуть відпочити. А в селі воно трішки по-іншому. Здебільшого в селах живуть працелюбні люди. Але є й такі люди, які не хочуть працювати.

У кожного в дворі є колодязь, то люди набирають водичку, яка за день нагрівається. Потім обливаються нею – і добре. Також у нас є річка, невеличкий, але пляжик. Люди приходять туди і купаються. Щоправда, останнім часом трішки була вода брудненька. Як весною був великий розлив, вода почала гнити, бо трави було дуже багато. І риба попропадала, купатися не можна було. Принаймні, дітей не пускали купатися. А як вода зійшла, діти бігають на пляж купаються, дорослі приїжджають. Роблять люди вдома літні душі, ставлять бочки й обливаються водичкою. Так у спеку й рятуємося.

Звісно, сінокіс ніхто не скасовував. Спекотно, а що вдієш? Така погода, як нині, якраз сприятлива для заготівлі сіна. Але техніка у велику спеку погано працює, то люди намагаються косити траву ввечері. Потім ворочають те сіно, згрібають. Люди працюють, а як інакше?

Спека ж взагалі не вперше така. Я пам’ятаю своє дитинство, то була така спека, що страшне. Більшість людей сонцезахисними засобами не користується. які там креми? Хіба що, може, дівчата ними мастяться. Безумовно, люди носять відповідний одяг до сезону.

А взагалі, для того й літо, щоб було спекотно.

Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу і в.о. старости сіл Семенівка й Блистова

У нас є річка, люди купаються, відпочивають на пляжі. Здебільшого, щоправда, діти і молодь. Зрозуміло, що більше молодь користується сонцезахисними засобами.

А бабусі закривають у хатах вікна та двері, щоб не заходила спека. І в домівках старих і дерев’яних дійсно дуже прохолодно й комфортно, не треба кондиціонерів.

Сільську роботу, зокрема, сінокоси ніхто не скасовував. Люди сіно заготовляють, возять. Попрацюють і в холодок ховаються. А в селі більше вітерець піддуває, не так, як у місті, що від асфальту віє неймовірною спекою. А на городах нині особливо вже немає полоття.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button