Краса та здоров'я

Чи є «гонконзький» грип на Чернігівщині?

Україною і, зокрема, Чернігівщиною ширяться чутки стосовно циркуляції нинішнього епідеміологічного сезону грипу штаму Н3N2, що має назву «азійського», або «гонконзького».

Вважається, що саме цей збудник здатен викликати найсерйознішу симптоматику, характеризується тяжким перебігом та високою вірогідністю появи ускладнень у вигляді пневмонії, кровотечі та загострення хронічних захворювань.

Із цього приводу спеціалісти обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я повідомляють: визначити штамову ідентифікацію збудника здатна лише лабораторія Світового центру грипу в Лондоні.

Україна цього ж епідемічного сезону не надсилала до Великої Британії зразків, тому стверджувати, що нашою державою циркулює саме гонконзький грип, наразі неможливо. Єдине, що можна констатувати зі стовідсотковою гарантією – жителі Чернігівщини хворіють на сезонний грип підтипу А, що й підтверджують спеціальні лабораторні вірусологічні дослідження в Чернігові.

Утім, медики наголошують: немає значення, який саме вид грипу «відвідав» Україну, адже методи як профілактики, так і лікування завжди однакові для всіх видів ГРВІ.

Ще статті по темі

Back to top button