Краса та здоров'я

Еліксир бадьорості чи наркотик: лікарі застерігають чернігівців від вживання енергетиків

Енергетичні напої придумали ще до Другої світової війни для того, аби стимулювати працездатність воїнів та спортсменів. Але тоді такі вони не прижилися, адже спричиняли різноманітні інтоксикації та отруєння. Проте роки розробок дали результат, і нині енергетики можна побачити у кожному супермакеті.

Гастроентеролог міської поліклініки №2 Олена Довгопол розповідає, що нинішні енергетики здатні стимулювати енергію і пам’ять. Вони містять у своєму складі натуральні продукти, такі як кофеїн, таурин, женьшень, вітаміни групи В, а також медичні препарати, наприклад мела танін.

Кожен із цих інгредієнтів діє по-своєму. Скажімо, кофеїн посилює скорочення серцевого м’яза, змушує серце битися швидше. Женьшень стимулює виведення молочної кислоти, тому його можна вживати після сильних фізичних навантажень, аби прибрати болі у м’язах. Таурин – сильний антиоксидантом. Входять у такі напої і фруктоза та глюкоза – це посилювачі смаку, які здатні певною мірою заспокоювати.

«Але загальне поєднання цих компонентів дає ефект бадьорості організму на певний час, проте приплив сил береться не з напою, а з організму самої людини. Тобто він стимулює викид власної енергії, таким чином організм швидше виснажується. А ця внутрішня енергія, яка розрахована на все життя, витрачається вдвічі швидше», – пояснює лікар.

Гастроентеролог радить бути обережними під час вживання енергетиків, які містять алкоголь, адже складові напою посилюють його дію і сп’яніння настає набагато швидше.

Вона каже, що пити енергетики можна лише дорослим людям, якщо, наприклад, доводиться працювати вночі. Але вживання їх можна щонайбільше раз на тиждень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наркотики: хвороба, залежність чи непоганий заробіток?

Натомість для підлітків такі напої особливо небезпечні. Олена Довгопол застерігає, що вони можуть спричинити звикання, схоже на наркотичну залежність. За її словами, бували випадки, коли через це дітей навіть ставили на облік.

«Підліток починає постійно збільшувати дозу, відтак організм виснажується. До того ж у складі енергетиків є компонент, який пригнічує апетит, через що підліток недоотримує певних мікроелементів. Все це негативно впливає на ріст, нервову систему та, безперечно, здоров’я. також ці напої можуть спровокувати отруєння», – зазначає гастроентеролог.

Серед негативних наслідків вживання енергетиків і болі у животі, гастрити та язви, перебої в роботі серця, аритмія, безпричинне підвищення температури, токсичний вплив на печінку. У разі передозування ці напої можуть зумовлюють помутніння свідомості.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button