Краса та здоров'я

«Гострий живіт» потребує термінової консультації лікарів

Біль у животі – явище поширене, адже його здебільшого провокує порушення режиму харчування.

Вважається, що в таких випадках достатньо переглянути свій раціон, трохи відпочити від вживання м’ясної та жирної їжі, а також прийняти ліки, що полегшують травлення – і біль відступить.

Утім, існують стани, коли біль у черевній порожнині свідчить про серйозні захворювання, і тоді лише невідкладна медична допомога здатна врятувати людині життя.

Існує низка захворювань, що об’єднані однією назвою «гострий живіт». До них, зокрема, належать гострий панкреатит, апендицит, холецистит, проривна виразка шлунку, ущемлена грижа. Саме при таких захворюваннях, що вважаються невідкладними хірургічними патологіями, варто не тільки не займатися самолікуванням, а якомога швидше звернутися по медичну допомогу.

«Ці захворювання мають один важливий симптом – нестерпний біль у черевній порожнині, – стверджує хірург-ендоскопіст Чернігівської міської лікарні № 3 Олег Степаненко.

– Іноді такий біль може призвести до больового шоку, і тоді хворий потребує допомоги тих, хто знаходиться поруч. А вони повинні одразу ж викликати швидку медичну допомогу. Якщо це буде зроблено своєчасно – шанси на одужання зростають.

Сучасна медицина має всі можливості для того, щоб ефективно вилікувати людину. Наприклад, ми широко застосовуємо лапароскопічні оперативні втручання – малоінвазивні операції, що не травмують органів черевної порожнини. Наголошую – тільки своєчасне хірургічне втручання буде запорукою відсутності таких ускладнень, як перитоніт і кровотеча».

Як поводитися, коли ви відчули біль у животі? Хірурги рекомендують:

— не панікувати, адже паніка тільки погіршить цей стан;

— викликати карету швидкої медичної допомоги;

— поки ви очікуєте на приїзд медиків, необхідно лягти на спину, приклавши до живота щось холодне – ідеально лід із холодильника, хоча підійде і звичайна холодна вода;

— не можна приймати знеболюючі ліки, адже вони приховають симптоми, а хвороба нікуди не дінеться;

— виміряти температуру тіла;

— якщо з’явилися нудота та блювота – лягти на лівий бік, зігнувши ноги;

— у жодному випадку не можна їсти та пити;

— коли ви вже потрапили до медичного закладу, обов’язково дотримуйтеся всіх вказівок лікарів;

— ще раз – не панікуйте і будьте впевнені: медики вам допоможуть, тим паче, що може обійтися і без операції.

Ще статті по темі

Back to top button