Краса та здоров'я

Кишкові інфекції влітку: як уберегтися від небезпеки?

Зазвичай влітку лікарі констатують збільшення звернень громадян по медичну допомогу з приводу загострення хронічних захворювань травної системи, зокрема колітів, гастродуоденітів, виразкової хвороби шлунку і 12-палої кишки тощо. Також підвищуються темпи поширення різних шлунково-кишкових інфекцій.

На жаль, нинішнє літо – не виняток, адже, за неофіційними даними, через ці захворювання на лікарняних ліжках уже опинилися понад 300 жителів області, причому більшість із них уже не вперше потрапляє до лікарень саме цієї пори року.fryktu-solodki[1]

— У цьому немає нічого дивного, адже зазвичай більшість із нас не намагається переглядати свій раціон і продовжує вживати ті самі продукти, що й у холодну пору року, – стверджує завідувач гастроентерологічного відділення Чернігівської обласної лікарні Олег Ревко.

– А тепла та спекотлива погода навіть змушує людей внести серйозні зміни в режим харчування. Тому не варто перевантажувати свій шлунок м’ясними, молочними та хлібобулочними виробами, а також алкогольними та сильногазованими напоями, адже вони змушують травну систему працювати в «екстремальному» режимі, таким чином призводячи до негараздів у вигляді як появи тих чи інших захворювань, так і загострення вже наявних недугів.

Крім того, люди намагаються з’їсти якомога більше ягід, фруктів та овочів, пояснюючи це тим, що начебто організм отримує велику кількість вітамінів і мікроелементів. Звісно, в цьому є певний сенс, але де гарантія, що ці продукти, придбані на ринках, безпечні? Чи є в нас лабораторія, яка перевірить їх на вміст радіонуклідів, нітратів і нітритів? Звісно, немає.

Тому тут порада може бути тільки одна: купуючи сезонні ягоди та фрукти на офіційних ринках, вимагайте у продавця хоч якогось документа на підтвердження їхнього походження. Причому не варто купувати велику кількість дарів природи, лише стільки, щоб їх можна було з’їсти за один раз.

izbavlyaemsya_ot_mukh_v_kvartire_28-650x463[1]Найкраще купувати такі продукти у великих маркетах, куди здійснюють системні поставки, і там є людина, яка відповідає за якість поставленого товару.

Отже, основна проблема розвитку та загострення кишково-шлункових недуг полягає здебільшого у продуктах харчування.

Схема тут проста: у людському шлунку знаходиться мікроорганізм під назвою «хелікобактер пілорі», що під дією хімічних речовин, якими обробляються овочі, фрукти, м’ясні та інші продукти, стає агресивним і може викликати не тільки гастродуоденіт, а й виразку шлунка і навіть онкологічне захворювання. Тому тим, хто вже давно страждає на такі хвороби, варто зважено поставитися як до організації свого режиму харчування, так і до вибору медикаментозної терапії.

 — Якщо вам встановлений той чи інший діагноз із приводу хвороби шлунково-кишкового тракту, необхідно після консультації з лікарем обрати медикаменти. Наголошую: людина повинна лікуватися якісними ліками! Для цього з’ясуйте, в якій країні вироблений препарат, яким ви лікуватиметеся, — зазначає Олег Ревко.

— Якщо це країна Південно-Східної Азії, Пакистан чи Бангладеш – у такому препараті відсоток діючої речовини буде мінімальним. Тому перевагу слід віддавати лікам, виробленим у європейських країнах чи у США, вони, звісно, дорожчі, втім, ефективніші. На жаль, в Україні продаються різні препарати із сумнівним походженням. І про якість нашого фармацевтичного ринку можна буде говорити лише тоді, коли у нас буде працювати хоч би одна незалежна лабораторія, що перевірятиме вміст кількості діючої речовини в одиниці лікарського препарату.

Таким чином, неконтрольований прийом специфічних медикаментів також може спричинити негаразди зі здоров’ям системи травлення. Тому, лише уникаючи всіх чинників ризику – і хімічних, і біологічних, і поведінкових, – можна не боятися, що літо для когось із нас буде зіпсованим.

Ще статті по темі

Back to top button