Краса та здоров'я

Медичний канабіс: правда та вигадки про його легалізацію

13 липня Верховна Рада України прийняла в першому читанні першу версію законопроєкту 7457, мета якого легалізувати медичний канабіс в Україні. У разі його затвердження буде дозволено використовувати цей препарат для виготовлення ліків.

Між тим в Україні є як прибічники цього, так і противники. Тож далі – про те, що таке медичний канабіс, що він лікує і для кого необхідний.

Що таке медичний канабіс 

Фахівці стверджують що медичний канабіс – це не наркотик марихуана, що спричиняє залежність.

Загалом коноплі містять понад 100 різних психотропних речовин, які називаються канабіноїди та по-різному впливають на організм людини. Лікарі з медичною метою використовують тільки два типи канабіноїдів – канабідіол і дельта-9-тетрагідроканабідол (скорочено – ТГК). Канабідіол не має наркотичних властивостей, ТГК має незначні п’янкі властивості.

Найчастіше в медицині використовують канабідіол. Згідно зі звітом експертного комітету ВООЗ із наркотичної залежності в 2018-2019 роках, канабідіол не є психоактивною речовиною – вінне призводить до стану наркотичного сп’яніння, не спричиняє залежності та не має серйозних побічних ефектів. Водночас має значний терапевтичний ефект. 

Медична марихуана запобігає стражданню пацієнтів і покращує лікування, а також полегшує перебіг понад 50 патологічних станів. 

Що лікують медичним канабісом 

Медичну марихуану досліджують і активно застосовують у світі з лікувальною метою. Вона дозволена в 56 країнах, серед яких Норвегія, Німеччина, Велика Британія, Нідерланди, Австрія, Іспанія, Італія, Франція, Португалія, Чехія, Польща, Греція, Данія, Бельгія, Ізраїль, США і Канада.

Медичний канабіс призначають від хронічного болю, при онкозахворюваннях, епілепсії, анорексії, посттравматичному синдромі, захворюваннях імунної системи, артриті та ревматизмі,астмі, хворобі Альцгеймера, хворобі Паркінсона, різних формах склерозу та інших захворюваннях.

Фахівці підрахували, що нині понад два мільйони українців потребують ліків із медичним канабісом, а з огляду на те, що в країні йде війна, цей показник буде вищим.

Між тим, зазначається, що лікування медичним канабісомпризначають лише в тому випадку, коли інші методи не допомагають або не підходять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині виявили африканську чуму свиней

Чи можна буде купити канабіс в аптеці

Передбачається, що обіг сортів рослин конопель, продуктів переробки та ліків відстежуватимуть. 

Купити ліки на основі канабісу можна буде лише в аптеках, які мають ліцензію на продаж таких ліків. Виписувати рецепт і реєструвати продаж ліків зможуть тільки в електронній формі через електронну систему охорони здоров’я. 

Позиції

Чернігівські лікарі наразі ситуацію довкола легалізації медичного канабісу коментують неохоче, але зазначають, що дуже негативне ставлення до цього питання в людей через радянське минуле, коли все було під забороною. До того ж, існувала догма, що коноплі – це найстрашніше, що може бути в твоєму житті. 

«Для кожного стану, за якого призначається медичний канабіс, є певні показання для його призначення. Є базова терапія, що є більш доступною. Якщо канабіс доведе свою фармакоекономічність, наприклад, при епілепсії, і буде конкурувати з іншими препаратами, звісно, він займе якусь свою нішу у призначеннях. Але зараз немає досліджень і переконливих даних для більшості станів, що медичний канабіс реально діє. Є стани, де він точно діє, і це доведено. А є стани, де невизначеностей більше, ніж фактів», – пояснюють чернігівські медики.

До того ж, нині дозволені ліки на основі медичного канабісу дуже дорогі. Утім, є сподівання, що ті, які з’являться, будуть фінансово доступними.

Натомість противники медичного канабісу зазначають: якщо легалізувати медичний канабіс, то пацієнти переходитимуть із нього на більш важкі препарати і зросте кількість смертей від передозувань опіоїдами.

Чи будуть конопляні плантації 

І ще є цікаве питання: як вирощуватимуть сировину, потрібну для виготовлення препаратів на основі медичного канабісу?

Є інформація, що це питання вже обговорювали з аграріями табіологами. Тож для цього не потрібні величезні площі, як для пшениці чи інших культур. Йдеться про вирощування в закритих приміщеннях. Тобто це своєрідна лабораторія з виготовлення ліків. У процесі чітко контролюватиметься світло, яке повинно бути різним на різних стадіях вирощування. До того ж, рослини треба вчасно зібрати, правильно висушити і лише потім використовувати як сировину.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button