Краса та здоров'я

Новітню кардіологічну установку випробували у Чернігові

У рамках свого візиту до Чернігова 21-23 травня делегація міста-побратима Чернігова Меммінгена відвідала Чернігівську міську лікарню № 2, де взяла участь у введенні в дію сучасної рентгенангіографічної установки, яку німецькі благодійники нещодавно подарували цьому закладу.

Медиків Меммінгена і Чернігова дружні зв’язки об’єднують вже майже чверть століття.

За цей час наші лікарі кілька разів побували в Німеччині на стажуванні, ознайомилися з тамтешньою системою охорони здоров’я, зокрема в частині надання невідкладної та спеціалізованої медичної допомоги.

Крім того, 11 санітарних спецавтомобілів, подарованих Чернігову в різні роки, успішно працюють у наших лікувально-профілактичних закладах.

Фото021

І ось ще дуже і дуже потрібний подарунок для однієї з найбільших лікарень області. З огляду на те, що світова медицина активно використовує малоінвазивні методи лікування інфарктів, інсультів, тромбозів за допомогою сучасного обладнання, благодійники з Меммінгена передали закладу потужну рентгенангіографічну установу «Філіпс», що здатна виявити мікроскопічні порушення в роботі  найменших судин і забезпечити швидке одужання пацієнта.

За словами заступника головного лікаря закладу з хірургічної роботи Едуарда Рибачука, обладнання дає змогу виконувати обстеження артеріальної, венозної системи.

«Їх результати дають можливість надавати ендоваскулярну допомогу хворим. Одним з основних моментів, який ми використовуємо, це надання невідкладної допомоги хворим із гострим коронарним синдромом – стентування коронарних артерій. Наша лікарня цілодобово чергує для такої категорії хворих, створені бригади хірургів, анестезіологів, які постійно готові почати працювати. На сьогодні всі витратні  матеріали в нас є за рахунок державної програми, тому надаємо допомогу абсолютно безкоштовно. Крім того, обладнання дає змогу виконувати оперативні втручання і на периферичних судинах – імплантація КВ-фільтрів, штучних водіїв ритму», – зазначив він.

До речі, це друга подібна установка, яку має лікарня – у 2011-му за державні кошти в ній було встановлено таку ж потужну «Філіпс Алюра Екс-Пі», яка вже встигла врятувати життя понад трьом сотням людей. Тобто тепер у закладі одночасно працюватимуть дві операційні, аналоги яких є лише в містах-мільйонниках.Фото019

Знайомлячись із роботою лікарні, німецька делегація відзначила позитивні зміни, які в ній відбулися від часу попереднього візиту.

Як зазначив один із німецьких медиків Рейнхардт Фішер, «уже не вперше в цій лікарні я був ініціатором передачі автомобілів, сам їх сюди і привозив».

«Хочу сказати, що відділення в лікарні чисті, зручні для перебування пацієнтів і роботи медиків. Сподіваюся, що хворим тут добре, і вони  отримують хороше лікування. А нове операційне обладнання, безперечно, допоможе врятувати життя багатьох людей», – упевнений він.

Нова установка вже встигла попрацювати у тестовому режимі, тож днями її буде задіяно в оперативному лікуванні хворих на серцево-судинні недуги.

Ще статті по темі

Back to top button