Краса та здоров'я

Ситуація із захворюваністю на сказ у 2023 році на Чернігівщині

Дедалі частіше жителі сіл Чернігівщини спостерігають наявність у населених пунктах диких тварин: сліди вовків і лисиць. Це можна пояснити тим, що на території Чернігівської області дуже багато лісів. Багато видів диких тварин, які в них живуть, можуть бути розповсюджувачами сказу серед людей і тварин. Ускладнюють ситуацію з поширенням цього захворювання і заборона та обмеження, встановлені на період дії правового режиму воєнного стану. Зокрема,заборона на відстріл диких тварин для проведення дослідження на сказ на території області не діє протягом останніх років.

«За минулий рік відзначається зростання звернень поантирабічну допомогу на 17%. Звернулися 1679 осіб проти 1435 за аналогічний період 2022 року. Зокрема, зверталися з приводу укусів дикими тваринами – 42 особи, бродячими собаками – 296 особа, бродячамикотами – 47 осіб. Найбільше звернень по антирабічнудопомогу в місті Чернігів – 589 осіб (35%). Призначено лікування загалом по області 336 постраждалим від укусів», – зазначає головний санітарний лікар Чернігівської області Олександр Чепурний.

В Україні торік зареєстровано один летальний випадок від сказу – у Вінницькій області. Померла особа 60 років, її покусав домашній кіт, який наступного дня зник, люди не звернули на це увагу. Останній летальний випадок через сказ на території Чернігівщини був зареєстрований 2016 року на Борзнянщині.

Ситуація із захворюваністю на сказ із кожним роком погіршується. Тому варто обов’язково робити щеплення своїм домашнім улюбленцям. А у випадку незрозумілої їхньої поведінки необхідно негайно сповістити заклади санітарно-епідеміологічної та ветеринарної служби. Якщо ж вас покусала така тварина, то якнайшвидше треба звернутися до лікаря.

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button