Краса та здоров'я

Солодка вата: чим шкідливий десерт для наймолодших

Улюблені ласощі дітей – солодка вата. В скверах Чернігова цей смаколик продають регулярно, більше того, ще й розфарбований у різні кольори. Здавалося б, що може бути шкідливого в таких ласощах? Адже солодка вата на 100% складається з цукру. А колір забезпечують харчові добавки.

Проте чернігівські лікарі застерігають: і сама вата, і барвники чи ароматизатори, що входять до її складу, аж ніяк не є здоровою їжею.

«Солодка вата – це цукор. Цукор – це вуглеводи, що швидко перетравлюються, тому можуть призвести до надлишкової ваги, ожиріння. Це небезпечне захворювання, воно спричиняє багато проблем і ускладнень, зокрема серцево-судинні захворювання , гіпертонію вже після 18 років, захворювання судин. У родин, де є схильність до цукрового діабету, може розвинутись це небезпечне захворювання. Солодку вату не рекомендують лікарі, зокрема ендокринологи», – розповідає лікар, педіатр дитячої поліклініки № 1 Любов Никонець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині продовжують хворіти на кір

Щодо користі цього продукту, то його можна вживати дітям зі зменшеною вагою і тим, у чиїй родині немає хворих на цукровий діабет. Але вживання повинно бути дозованим.

«Солодку вату їсти можна, але в міру. Якщо раз на місяць із батьками вийти в сквер і поїсти, то нічого страшного. Але, окрім самої вати, небезпека прихована в інгредієнтах, які до неї додають: ароматизаторах, барвниках, головна функція яких – викликати в дитини бажання куштувати цей продукт. Ці речовини дуже небезпечні. Це харчові алергени. Можуть спричиняти висипи, напади кашлю тощо. Загалом це нездорова їжа», – розповідає лікар.

Також, за даними інтернет-мережі, загрозу становить і те, що, поки шар за шаром на палички намотуються карамельні нитки, туди часто з вітром залітає вуличний пил, дрібні комахи тощо. Також самі продавці демонструють неабияку антисанітарію.

Загалом вибір залишається за батьками – влаштувати своїм дітям смачний сюрприз і бути хорошим тут і зараз чи зберегти здоров’я на перспективу, ставши в очах малечі на певний час таким собі «сімейним тираном».

Ще статті по темі

Back to top button