Краса та здоров'я

Як убезпечитися від грипу та ГРВІ: досвід чернігівців і рекомендації медиків

Традиційно пізньої осінньої пори спостерігається зростання захворюваності на ГРВІ, грип і COVID

Натомість рекомендації щодо профілактики таких недуг актуальні завжди. Бо всі хочуть бути здоровими. 

Водночас зрозуміло, що скільки людей, стільки ж і розповідей про те, чого «боїться» грип чи ковід.

Чернігівець Дмитро Коток розповідає, що для профілактики треба помірно і щодня їсти часник чи цибулю.

«Це зміцнить тіло і дух (принаймні, з рота вінточно буде міцний)… Однозначно чай з імбиром, медом і лимоном протягом дня маст хев… А ще холодний душ і не кутатися в одежу, бо легке відчуття змерзлості загартовує», – переконаний Дмитро.

Натомість Ганна Якубець, яка також із Чернігова, зазначає, що профілактиці надто багато уваги не приділяє. 

«Просто п’ю вітаміни, їм фрукти й овочі, вдягаюсь відповідно до погоди, провітрюю приміщення, мию руки  все те, що й зазвичай», – ділиться Ганна.

Чернігівець Сєргєй Карась розповідає, що нині рекомендації з профілактики ГРЗ для нього неактуальні, бо вже захворів. 

«Рівно тиждень тому, минулої п’ятниці, коли за вікном безперестанку лив дощ, я здав у редакцію матеріал, над яким працював весь день, і відчув себе погано. Були і дуже сильна слабкість, інежить, і кашель, і температура, що тримається навіть зараз. Тож, на жаль, я поповнив лави тих, хто захворів, і тепер лікуюся. 

Серед негативного (крім, власне, хвороби)  нова система запису до сімейного лікаря в другій лікарні (комп’ютерна програма в них не працює, а процес запису телефоном зайняв багато часу та забрав чимало нервів). 

Із приємного та несподіваного – лікар на прийомі не тільки виписав мені ліки, а й навіть видав їх (доних зараз прийшла гуманітарка). Здається, вперше в житті мені в поліклініці ліки видавали…», –зазначив Сєргєй. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині є велика печера-суфозія

Натомість медики запевняють, що найнадійніший захист від грипу – це вакцинація. ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» інформує, що вакцина від грипу рекомендована, її можна придбати в аптечній мережі.

Водночас не слід нехтувати й іншими доступними та простими правилами профілактики застудних захворювань. Зокрема варто уникати скупченнялюдей, використовувати індивідуальні засобизахисту в громадських місцях та транспорті. Також не слід нехтувати вологим прибиранням приміщень, повноцінним харчуванням із додаванням овочів і фруктів, багатих на вітаміни тамінеральні речовини. А ще варто дотримуватися правил особистої гігієни, адже миття рук із милом кілька разів на день майже на третину зменшує ризик захворіти на застуду та грип.

У випадку нежитю лікарі рекомендують користуватися одноразовими серветками чи рушниками. 

Також слід пам’ятати, що за перших ознак захворювання слід залишатися вдома і тримати контакт зі своїм сімейним лікарем. Не варто займатися самолікуванням, аби не нашкодити своєму організму. 

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button