Люди

Люди: Павло Пущенко – про допомогу чернігівським журналістам і плани на майбутнє

Павло Пущенко – відомий у Чернігові громадський діяч, у минулому журналіст, а зараз – регіональний представник Інституту масової інформації в Чернігівській області.

«Всеукраїнська організація ІМІ працює вже багато років. Головне її завдання – захист прав журналістів та свободи слова в Україні. Організація проводить багато різних кампаній, що стосуються моніторингу свободи слова, фіксують порушення прав журналістів і надають всебічну підтримку медійникам.

Особливо сильно ця підтримка була відчутна з початком повномасштабної війни, адже ІМІ надавала фінансову допомогу для журналістів, які евакуювалися з місць ведення активних бойових дій. Окрім того, громадська організація забезпечувала захисним обладнанням тих, хто залишився працювати на місцях.

А в останній час одним із найбільших проектів ІМІ є створення МедіаХабів у 10 обласних центрах України», – зазначив Павло.

Павло Пущенко співпрацює з Інститутом масової інформації вже приблизно 10 років. Основні функції на посаді регіонального представника – моніторинг дотримання прав журналістів, свободи слова у регіоні й у разі виявлення порушень – обов’язкова фіксація і висвітлення. Після цього представник ІМІ «тримає руку на пульсі» щодо розслідування правоохоронцями справ, пов’язаними із такими порушеннями.

«Після початку широкомасштабної війни мої функції трошки розширилися, оскільки зараз треба робити речі задля посилення фізичної безпеки журналістів, редакцій», – пояснює Пущенко.

Зокрема, під час активних бойових дій у Чернігівській області в лютому-березні 2022 року Павло Пущенко забезпечив журналістів, які залишилися працювати в Чернігові, засобами захисту (каски, бронежилети) та зарядними пристроями.

«Це був великий виклик, адже захисне обладнання для журналістів почали поставляти в Україну тільки з кінця лютого. І насправді комплектів було дуже мало, тому фактично доводилося «вибивати» саме для нашого регіону. Але всі розуміли необхідність, адже на Чернігівщині в лютому-березні була дуже активна фаза бойових дій.

Тобто на той час йшлося про три-чотири комплекти захисного спорядження, які вдалося доставити в перший місяць повномасштабного вторгнення.

Із доставкою дуже сильно допомогли чернігівські волонтери, які змогли привезти необхідне обладнання з Києва до Чернігова. Це було важко, небезпечно і не так швидко, як хотілося б, але всі ми розуміємо умови, волонтери це зробили та передали редакціям, які залишалися в місті. Зокрема, журналістам Суспільного, Владиславу Савенку та редакції «Нового Чернігова», – розповідає Павло Пущенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наталія Маркова – про шлях до змін, нову професію та людські долі

На початку широкомасштабної війни чернігівські медійники, які евакуювалися з міста, отримали також фінансову допомогу від ІМІ. Павло Пущенко збирав списки тих, хто виїхав, і не лише журналістів, а й технічних працівників.

«Розставляли пріоритети, кому давати найпершими. Одним із визначальних факторів була наявність дітей, яких евакуюють медійники. У перші місяці десятки журналістів отримали гроші на підтримку фактично свого життя в той період», – додає Павло Пущенко.

Самого ж Павла з родиною вторгнення застало в Чернігові. Попри те, що Павло Пущенко з сім’єю мінімально підготувалися, склали документи та поробили ксерокопії, ранок 24 лютого 2022 був неочікуваним, адже до останнього ніхто не вірив у можливість наступу.

Перші кілька днів вони провели в місті, після чого ухвалили рішення виїжджати, адже мають із дружиною двох малолітніх дітей.

«Ми проживаємо біля «Епіцентру», тому початок бойових дій поблизу Чернігова дуже швидко зачепив нашу родину, бо події активної фази розвивалися, зокрема, й там.

Мені як батькові було важко дивитися на те, коли діти сиділи в підвалі, а поруч щось прилітає, а зробити з цим ти нічого не можеш, оскільки ти не військовий і не розумієш, куди і звідки воно летить і чи прилетить зараз саме в твій підвал. Це було відчуття страху за близьких і безпомічності, бо жодним чином ти не можеш вплинути на ситуацію.

Ми з дружиною вирішили вивозити двох малолітніх дітей до безпечного місця. Нам вдалося виїхати більш-менш спокійно, до того як на дорозі розпочалися жахіття та вбивства.

Той факт, що я виїхав з міста, дав мені можливість бути на зв’язку з тими, хто надавав допомогу нашим журналістам, і координувати постачання необхідного обладнання», – каже Павло Пущенко.

Одним із найважчих моментів від початку повномасштабної війни для Павла була втрата друзів, які загинули, захищаючи Чернігів, зокрема це Володимир Андрійченко.

На сьогодні до функцій Павла як представника ІМІ в Чернігівській області додалася й координація МедіаХабу, що почав працювати в Чернігові з листопада 2022 року.

«Ідея хабу з’явилася десь у середині літа і вона була артикульована як на центральному рівні, так і на регіональному. Але коли наприкінці літа 2022 року я питав чернігівських журналістів, наскільки потрібен у Чернігові хаб, то великого ентузіазму не було. Адже на той час область була деокупована і безпекова ситуація в місті вирівнялася, порівняно з лютим-березнем.

Головна ідея МедіаХабу – альтернативне безпечне місце для роботи медійників. Також хаб є місцем зберігання та видачі захисного спорядження й аптечок. Таке місце потрібне, адже всі ми на власному досвіді бачили, як може бути, коли нічого немає.

Ці функції хабу на сьогодні для Чернігова не такі актуальні, оскільки в нас ситуація краща, ніж у Херсоні, Одесі чи Миколаєві, де також працюють МедіаХаби. Тому зараз хаб – це більше освітній простір. Кожного місяця ми проводимо по кілька навчань для підвищення професійних навичок журналістів у різних сферах, починаючи від кібербезпеки, розслідувань і соцмереж та закінчуючи психологічним і фізичним здоров’ям журналістів.

І цікаво, що журналісти, які раніше казали, що не так дуже й потрібен цей МедіаХаб, уже зараз дякують при зустрічі, особливо після тренінгів, адже не сподівалися, що з’явиться настільки корисний для роботи простір», – пояснює Павло Пущенко.

За його словами, МедіаХаб у Чернігові і надалі працюватиме в напрямі допомоги та підтримки медійників області, щонайменше до Перемоги. Потім, можливо, хаб трансформується в більш відкритий простір для проведення публічних заходів.

А власне Павло Пущенко після нашої Перемоги планує вирушити в подорож Україною разом зі своєю дружиною та двома дітками.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Білоус Світлана

Ще статті по темі

Back to top button