Люди

Люди: На одній хвилі: секрети сучасної педагогіки від Тетяни Заяць

Сучасна педагогіка потребує прогресивних поглядів, молодих креативних вчителів і особливого формату відносин з учнями. Вчителька англійської мови Кучинівської ЗОШ Сновської громади Тетяна Заяць – одна з тих, хто «на одній хвилі» зі школярами. Вона не просто так завоювала серця дітей. Тетяна Миколаївна – справжній професіонал, та головне – вона щиро любить свою професію і дітей.

Отже, давайте знайомитися ближче – Тетяна Заяць.

«Народилася я в селі Наумівка Корюківського району. Навчалася в Наумівській ЗОШ І-ІІІ ст. Зараз живу в Сновську, але працюю вчителем англійської мови в Кучинівській ЗОШ. Заміжня. Разом із чоловіком виховуємо двох діток. Якщо чесно, ніколи не подумала б, що буду вчителювати. Хоча мій тато, коли обирав мені ім’я, то довго підбирав. Хотів, щоб гарно звучало, коли мене будуть кликати учні. Мріяв, щоб я була вчителем. А я завжди сміялися, коли мені це розповідали батьки. А тепер часто згадую. Можливо, це доля…

251165508_285482450121660_6962282617253891307_n

А от у педагогічний виш мене потягнуло, коли вже сама стала мамою. Відчула, що мені це подобається – вовтузитися з дітворою. Так і є. Моя робота приносить мені шалене задоволення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: «Дівчина в яскравій перуці» – життєрадісна Анастасія Кожедуб

Так життя сталося, що я декілька років навчалась в Кучинівській школі. Тоді в коридорах було гамірно. Спершу (як прийшла на роботу в Кучинівку) було незвично. Часто думками поверталася в дитинство. Порівнювала… Попервах мені навіть було шкода наших сучасних учнів. Сидять собі тишком-нишком по класах. Завжди думала, що це через малу кількість учнів у класах. Але вже потім зрозуміла, що зараз таке в них дитинство – «діджиталізоване». Найголовніше – бути з учнями на одній хвилі. Розуміти їхні інтереси, підлаштовуватися, розвиватись. Звісно, зараз у дітей є такі інтереси, які важко осягнути. Але якщо цікавитися і прагнути цього, діти самі розкладуть тобі все по поличках. Їм імпонує, коли дорослі намагаються бути в «тренді». Сучасні діти дещо замкнуті в собі. Дещо егоїстичні. Живуть не своїми реальними емоціями, а тими трендами, які їм нав’язують соцмережі. Вони дублюють рухи, поведінку, сленг, втрачаючи свою індивідуальність.

251456103_306110434404231_7918756406636432392_n

У школі не буває без проблем. Проблеми зараз одні й ті самі. Ремонт, відсутність нормального фінансування. Наприклад, як можна закохатися в хімію чи фізику, не проводивши цікавих експериментів?! Як можна повноцінно уявити масштабні бойові дії Другої світової без нормальних якісних карт?! Наявність ноутбуків і проєктора не є чимось захмарним. А от «STEM лабораторії», мультимедійні дошки – це вже зовсім інша справа. Наші діти позбавлені цього. Та й не всі міські школи можуть мати нормальну матеріальну базу. Тоді як роботодавці хочуть бачити компетентних у сучасних технологіях працівників.

У школі, окрім уроків, проводимо чимало інших заходів. Це як традиційні: День знань, посвята в козачата, новорічні ранки, свято 8 Березня… Але дедалі частіше змінюємо формат проведення різних івентів.

251467576_305117081189454_6232507082339521666_n

Бажаю всім учням знайти себе та займатися улюбленою справою. Також щиро раджу всім подорожувати і розширювати світогляд».

Спілкувався Павло Солодовник

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button