Люди

«Працюю, доначу, вчусь і вчу»: Софія Маринченко – про роботу на благо рідної громади

Знайомтеся, це Софія – героїня цього випуску рубрики «Люди». Вона живе та працює в місті Мена, що в Корюківському районі нашої області. Її сфера діяльності – розвиток молодіжних рухів у громаді.

У цьому тексті ми розкажемо, чому замість переїзду до великого міста Софія у свій 21 рік вибрала для життя, роботи та власного розвитку рідну Менську громаду.

Софіє, пропоную розпочати зі знайомства. Розкажи мені та читачам трохи про себе: звідки ти родом, чим цікавишся, де навчалася?  

  • Народилася і виросла я в маленькому містечку Мена, все дитинство та підліткові роки минули теж тут. Як і всі інші, ходила до школи, займалася танцями, на вихідних ходила гуляти до центру. Все моє дитинство та підлітковий вік пройшли максимально класно, цікаво та весело. Каталася на велосипеді та роликах, розбивала коліна та прикладала до них подорожник. Навчалась я в КНУ імені Шевченка на спеціальності «Філологія», – із посмішкою розповідає Софія Маринченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: особлива життєва філософія мудрість Єлизавети Куліковської

Доповнюючи тему розповіді про себе – що ти любиш? Що приносить тобі задоволення? Що втішає під час складних життєвих моментів?

  • Мій найкращий відпочинок для душі – проїхатись кудись машиною, коли ти наодинці зі своїми думками, їдеш і розвантажуєш голову та душу. Обожнюю природу, фотографую майже кожен захід сонця, – ділиться Софія Маринченко.

Наразі ти живеш і працюєш у своєму рідному місті Мена, що в Корюківському районі нашої області, хоча мала можливість вибрати фактично будь-який інший населений пункт нашої країни, аби жити та працювати. Зазвичай молодь переїжджає до великих міст, щоб влаштувати своє життя, обґрунтовуючи таке рішення тамтешніми можливостями та зручностями. Утім, ти вибрала інший шлях – залишилась у своєму маленькому місті, працюєш і розвиваєш його. Чому?

  • Коли в далекому 2018 році на базі Центру культури мені запропонували створити молодіжний клуб, який буде розвивати дозвілля нашої молоді, я одразу ж погодилася. Так ми і створили наш «МЕМ» (Менська Енергійна Молодь). До початку повномасштабного вторгнення ми були орієнтовані більше на дозвілля та розваги для підлітків, потім почали додавати різні екоакції, з початком повномасштабки переформували діяльність свого клубу на волонтерську діяльність і неформальну освіту для молоді. Почали писати проєкти, заповнювали заявки спільно з працівниками ЦКДМ, вигравали проєкти та реалізовували їх.
    Чому я залишилася тут? Усе просто – дух патріотизму та жага зробити нашу громаду і місто кращими. Відчуваю, що моє місце тут. Можливо, згодом я переїду до іншого міста, але поки маю бажання створювати комфортне середовище та розвивати нашу молодь – я тут.

Над якими проєктами задля розвитку своєї громади працюєш зараз?

  • Я працюю в Центрі культури та дозвілля молоді в рідному містечку, наш ЦКДМ виграв проєкт на створення молодіжного простору «Ko_Laba», що сфокусований на esteam-освіту, тому я ще буду працівницею в цьому просторі.

Наостанок розкажи про свою нинішню мету, маю на увазі саме в питанні розвитку молодіжних рухів у твоїй рідній громаді.

  • Є багато ідей, багато бажань, багато планів і багато мрій. Не люблю забігати наперед, роблю все поступово, тому поки що моя ціль залишиться таємницею. Єдине, що хочу сказати – у нас є класна молодь, у нас є можливості, у мене є сильна підтримка від колег ЦКДМ, що максимально цінно для мене, і найголовніше – є бажання розвивати нашу громаду. Тому: працюю, доначу, вчусь і вчу, шукаю можливості та роблю все задля розвитку та Перемоги, – закінчила розповідати про себе Софія Маринченко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button