Війна (Відео)

Розстрілювали машини з дітьми: як родина з Городні пережила «рускій мір» (Відео)

Чернігівська область перебувала в облозі російських військ із 24 лютого до початку квітня 2022 року включно. За цей час тисячі сімей із Чернігівщини відчули на собі всі звірства «руского міра» які раніше можна було уявити тільки в найстрашнішому сні. Родина Бугаєвських, яка жила в Городні, почувши перші вибухи, 24 лютого вирішила виїхати подалі від кордону. Зібравши найнеобхідніше, вирушили до рідних із Чернігова, будинок яких був неподалік протитуберкульозного диспансеру. Утім, самі не знали, що потрапили в пастку, адже саме в тому районі почалися запеклі бої з перших днів оборони Чернігова.

«Дуже страшно було, бомбили. Всі були шоковані, що таке взагалі може трапитися. Ми взагалі не думали, що це надовго затягнеться, думали, 3-4 дні і щось вирішиться, а ми поїдемо до себе додому. Води і світла не було з першого дня, зв’язку теж не було. Ми сиділи без інформації. Бомбили і стріляли, було дуже страшно. 18 числа вже почали заходити російські військові. Ходили по будинках, питали, хто якого віку, скільки нас усього, де ми ховаємося. Казали, ви не бійтеся, скоро все закінчиться»,- Тетяна Бугаєвська, постраждала від збройної російської агресії.

Але з кожним днем ставало тільки гірше, а на вулиці вже з’явився російський снайпер. Тож зібравшись із сусідами, вирішили виїжджати.

«Виїхали тільки за Чернігів, трохи проїхали, там уже стояла згоріла машина і був труп людини. Міст був завалений деревами. Чоловіки повиходили та швидко розчистили, ми поїхали далі. І з лісосмуги почали по нас стріляти з усього, що в них було: кулемети, міномети і т.д. Це все проходило наскрізь. Я навіть не знаю, як ми залишилися живі. Чоловіка поранило в руку, в мене з лівого боку в ребра осколки полетіли. Машина наша горіла, ми зупинялися, гасили її»,- Тетяна Бугаєвська, постраждала від збройної російської агресії.

Їхати далі було надскладним завданням, адже чоловік почав втрачати свідомість від поранення, з останніх сил вони дісталися до наступного блокпосту. Але він теж був російським, до лікарні добиралися вже як у тумані.

«У Ріпки приїхали, в лікарню. Нас там прооперували, поробили знімки. Всі люди виходили у двір, щоб подивитися на нашу машину, питали: а як люди? Думали, що є загиблі. Всі залишилися дивом живі. Машина була повністю як решето.

Дитина моя кричала, весь одяг був побитий осколками. Коли ми виїжджали, було зранку холодно, я для сина взяла ще халат свій і вкривала ним його. Халат повністю весь у дірках, запаяний осколками. Це ж все могло опинитися в ніжках і ручках дитини»,- Тетяна Бугаєвська, постраждала від збройної російської агресії. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супутник показав, яку техніку Білорусь стягнула до чернігівського кордону (Фото)

Унаслідок поранення рука не працює повноцінно, тепер голова сім’ї потребує довготривалої та дороговартісної реабілітації. На жаль, роботу Андрій Бугаєвський також втратив.

«Після того як у Чернігові звернувся до нейрохірурга, то отримав скерування до МСЕК, пройшов комісію і мене визнали особою з інвалідністю 3 групи.

У руці залишилися осколки, думали, що їх треба оперувати, але після деяких консультацій сказали мені, що вони, певне, залишаться там уже назавжди»,- Андрій Бугаєвський, постраждалий від збройної російської агресії.

Осколки та кулю, яку вдалося дістати, пан Андрій показує і нам. Правильно зафіксувати всі ці злочини російських окупантів допомогли юристи БФ «Право на захист».

«До мене спершу звернувся потерпілий Андрій Бугаєвський із проханням про первинну консультацію з документування справ щодо завдання шкоди здоров’ю. Після консультації був укладений договір про надання правової допомоги. Потім уже проводилася робота як адвоката. Був запит до Чернігівської обласної прокуратури про надання інформації, чи вносилися відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, оскільки потерпілий сам звертався, але відомостей не було. Ми отримали відповідь на запит, його визнали потерпілим»,- Галина Климус, юрист БФ «Право на захист».

Оскільки в машині на той час перебувала дружина, а також діти, то зараз проводиться робота, аби їх також визнали потерпілими в цій справі. У благодійному фонді зазначають: найбільша кількість звернень надходить саме про фіксацію втраченого житла чи майна, а також про випадки завдання шкоди здоров’ю.

«Офіс функціонує в місті Чернігові за адресою: вул. П’ятницька, 49. Ми приймаємо людей із дуже багатьох питань, реєструємо на грошову допомогу, надаємо юридичну та психологічну допомогу. А також надаємо гуманітарну допомогу. Співпрацюємо з вразливими категоріями населення, з особами, які постраждали від бойових дій, внутрішньо переміщеними особами, а також особами без громадянства»,- Олена Приходько, керівниця Чернігівського регіонального офісу БФ «Право на захист».

А ще в області діють мобільні групи, які здійснюють виїзди до громад, щоб постраждалі особи могли отримати допомогу. Також працює і гаряча лінія юридичної допомоги 099 507 50 90, 068 507 50 90,093 507 50 90. Лінія працює щодня з 8:00 до 21:00.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button