Війна (Відео)

Війна і стрес: у Чернігові допомагають відновитися після посттравматичного розладу (Відео)

Довготривала війна в Україні зумовлює психологічні зміни у стані громадян, особливо військовослужбовців. Неперервні стресові ситуації й емоційне перевантаження позначаються на психічному здоров’ї. Один із найпоширеніших захворювань є посттравматичний стресовий розлад, що потребує уваги та підтримки з боку суспільства.

«Це специфічна форма порушення стресової адаптації, взагалі є діагноз, проте як психологи ми не маємо права ставити діагноз, цим займаються медики, але є певні прояви цього захворювання. Якщо вони тримаються довше ніж місяць, то ми можемо казати про ПТСР. Є три групи симптомів, перша група – це уникнення, коли людина не хоче говорити про травматичний досвід, коли уникає ситуації, людей, почуттів, навіть відвідування терапевтичних сеансів може уникати. Друга група симптомів – це психофізичне збудження, коли людина погано спить, проявляється дратівливість і збудженість. Третя група – це вторгнення, коли у людини нав’язливі думки, сняться жахливі сни, спостерігаються нав’язливі стани», — ТИТР: Ірина Глушко – психолог комунальної установи «Чернігівський обласний центр ветеранів війни» Чернігівської обласної ради

Психолог зазначає, що для відновлення потрібен комплексний підхід, це психотерапевтична форма лікування і підтримка сім’ї та суспільства.

Також ми поспілкувалися з одним із відвідувачів «Чернігівського обласного центру ветеранів війни», і він поділився, що саме безсоння, дратівливість і нав’язливі думки підштовхнули до звернення по допомогу.

«Травму я отримав під час захисту міста Чернігів, коли бомбили 17-ту школу, я там був, привалило, 5 годин я лежав під завалами. За фізичними даними я раніше лікувався в інших лікарнях, також проходив реабілітацію опорно-рухової системи в інших лікарнях. У цьому центрі я проходжу, тільки два тижні, як звернувся», — Олександр – військовослужбовець.

Як слід діяти у випадку виявлення симптомів ПТСР?

«Я багато бачив хлопців і знаю їх, я порадив би звертатися, не тримати в собі, тому що допомагає виговоритися фахівцю. Це не те, що ми між собою розповідаємо, хай звертаються та не соромляться», — Олександр – військовослужбовець.

«Існує така ілюзія, що сильні люди не звертаються по допомогу. Я вважаю і не тільки я, що свідома людина усвідомлює, коли треба звернутися по допомогу. Якість життя суттєво погіршується, зараз військові почали це усвідомлювати, до речі, зараз більше звертань, аніж раніше. Тому потрібно обов’язково звертатися, бо це може знизити тиск, фізичний і психічний прояв ПТСР, покращити якість життя», — Ірина Глушко – психолог комунальної установи «Чернігівський обласний центр ветеранів війни» Чернігівської обласної ради

Уміння визнати свої труднощі й активно шукати підтримки є першим кроком на шляху фізичного та психологічного зцілення.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button