Культура

Фестиваль слов’янської культури та бойових єдиноборств увосьме пройшов у Любечі (Фото)

Людно і гамірно було цієї суботи в Любечі, що на Чернігівщині. Тут відбувся VIII відкритий фестиваль традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств «Київська Русь».

Цього року він присвячений одразу трьом визначним для української історії подіям: 25-й річниці незалежності України, 1000-річчю Любецької битви, в якій Ярослав Мудрий переміг військо князя Святополка і був проголошений великим князем київським, а також тисячолітньому ювілею перебування Преподобного Антонія Печерського на горі Афон та заснування чернецтва на Русі.

До участі у святкуванні разом із Любецькою громадою долучився перший заступник голови обласної радикерівники району Валентин Мельничук.

Розпочалися урочистості із відвідування Спасо-Преображенської церкви та ходи до Замкової гори. Учасники заходу віддали данину поваги видатним постатям земляків, поклавши квіти до монумента 900-річчю Любецького з’їзду князів, обеліску любеччанам, загиблим під час Другої світової війни, та пам’ятного знаку Антонія Печерського.

Всі присутні мали змогу оглянути тематичну експозицію «Любеч стародавній», побачити театралізоване дійство біля кам’яниці Полуботка,а ще відвідати келію Преподобного Антонія Печерського і напитися водички зі святого джерела.

Після цього на стадіоні відбулася яскрава театралізована концертно-видовищна програма за участю професійних та аматорських колективів області і гостей фестивалю, захоплюючі показові виступи клубів історичної реконструкції та бойових єдиноборств.

Усі охочі мали змогу взяти участь у творчих майстер-класах, відвідати ярмарок майстрів, виставку територіальних громад Ріпкинського району. А для найменших учасників фестивалю працювали дитячі розважальні майданчики.

На святі ніколи було нудьгувати. У затишному парку розмістилися численні торгові майданчики, де можна було відпочити, поласувати смачним шашличком, а то й келих холодненького пивка випити. Спека ж на вулиці. Тож фестиваль вдався!

Фоторепортаж і текст Віктора Кошмала

Ще статті по темі

Back to top button