Культура

На Чернігівщині відкрили меморіальний музей-садибу

У селі Пашківка Ніжинського району Чернігівської області 31 березня урочисто відкрито Меморіальний музей-садибу академіка І.А. Зязюна. Меморіальним музеєм вченого стала невеличка затишна батьківська хата, місце його народження і вічного спочинку.

Відкриття музею відбулось в рамках І Міжнародної науково-практичної конференції «Наукова спадщина академіка Івана Зязюна у вимірах сучасності і майбутнього», яка 30-31 березня 2017 р. тривала на базі Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова.

Захід зібрав гостей з Чернігівської, Київської, Полтавської та Харківської областей. До заходу також долучилися члени делегації Комітету педагогічних наук Польської академії наук. Учасники поклали квіти до могили видатного українського педагога та вирушили пішою ходою до його батьківського дому на відкриття музею-садиби.

На урочистому мітингу друзі та колеги Івана Зязюна згадали академіка щирими словами поваги та вдячності, адже для багатьох з присутніх він був учителем та наставником.

В двох кімнатах музею відвідувачі можуть ознайомитися з оригінальними документами, переглянути фото з його особистого архіву, відчути атмосферу робочого кабінету. Біля музею-садиби відвідувачі матимуть можливість пройтись по садку, дерева в якому власноруч посадив видатний вчений-педагог.

Довідка: Зязюн Іван Андрійович народився в 1938 році в селі Пашківка Ніжинського району Чернігівської області. Він був першим Міністром освіти і науки незалежної України, директором Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих Національної академії педагогічних наук України, доктором філософських наук, ректором Полтавського педагогічного інституту імені В.Г.Короленка. Автор понад 350 наукових праць, серед яких підручники, навчальні та навчально-методичні посібники, монографії з проблем педагогічної майстерності, неперервної професійної освіти, етики та естетики, теорії української та зарубіжної культури. У 1998 році Американський біографічний інститут обрав Івана Зязюна «Людиною року».

Джерело: Педагогічний музей України.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button