Суспільство

Академія Державної пенітенціарної служби відзначила своє 45-річчя

15 вересня Академія Державної пенітенціарної служби відзначила своє 45-річчя. Серед заходів, присвячених річниці, відбувся брифінг із засобами масової інформації.

На брифінгу виступали в.о. ректора Академії Державної пенітенціарної служби Петровська Юлія Михайлівна, заступник Міністра юстиції України Банчук Олександр Анатолійович, директор Державної установи «Центр пробації» Янчук Олег Борисович, перший заступник начальника Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Кощинець Віктор Васильович, проректор Академії з науково-освітньої роботи Пузирний Вячеслав Феодосійович, начальник юридичного факультету Пекарчук Володимир Михайлович.

Зі вступним словом звернулася в.о. ректора Академії Державної пенітенціарної служби Петровська Юлія Михайлівна.

Виступ розпочали зі слів вдячності Збройним Силам України. Окрім цього Юлія Михайлівна висловила подяку попередникам, які займалися розбудовою закладу та сучасникам, які надають підтримку да докладають сил задля розвитку закладу сьогодні. В.о ректора Академії коротко розповіла про історичний шлях Академії та про те, що заклад представляє сьогодні: рівні освіти, спеціальності, новітня матеріально-технічна база, потужний професорсько-викладацький склад.

«Освітньому процесу в Академії притаманна парадигма Long Life Learning, тобто навчання впродовж життя, що дає можливість постійного професійного удосконалення та підвищення кваліфікації персоналу ДКВС України на базі нашого закладу вищої освіти».

В своєму виступі Юлія Михайлівна окреслила основні плани щодо подальшого розвитку: міжнародна діяльність, модернізація освітнього процесу, створення безпечних та комфортних умов навчального процесу (в тому числі діджиталізаціята цифровізація в стінах ЗВО). «Все це та багато іншого наблизить Академію до європейських та світових освітніх стандартів та тенденцій».

Окреслити унікальність закладу та його важливість для Міністерства юстиції мав можливість заступник Міністра юстиції України Банчук Олександр Анатолійович. Він підкреслив, що «Академія має унікальні і щонайменше дуже хороші умови  для викладачів, слухачів, курсантів та студентів. Єдине, що залишається – це працювати, розвиватися та продовжувати вкладати свою частку в розвиток нашої держави».

Олександр Анатолійович  висловив сподівання щодо подальшої співпраці Міністерства юстиції України та Академії. За його словами «персонал в’язничої системи – це люди, які виконують дуже важливу функцію, від якої неможливо відмовитись. Всі ми розуміємо, що там, де є держава, має бути і в’язнична система і тому має бути персонал, який в ній працює. І єдиний ресурс, звідки ми можемо брати наш персонал – це результат роботи Академії, тому без нашої співпраці не буде і нашої в’язничної системи».

Про Державну установу «Центр пробації» та його тісну співпрацю з Академією розповів журналістам директор Державної установи «Центр пробації» Янчук Олег Борисович. Він коротко окреслив діяльність порівняно молодої служби пробації, завданням якої є «надавати альтернативу позбавленню волі та наблизити Україну до застосування міжнародних стандартів, які диктують, що позбавлення волі повинне застосовуватися в крайньому випадку лише для осіб, які несуть високу небезпеку для суспільства». Найбільша проблема, за його словами, полягає в тому, що сучасна пробація має дуже багато інструментів, які потребують вивчення їх специфічного застосування і завданням Академії є забезпечення якісної підготовки фахівців пробації.

Олег Борисович висловив слова подяки за те, що Академія надає новітні можливості підготовки фахівців пробації та допомагає «Центру пробації» в розвитку: «Ми дуже вдячні колективу Академії за навчання наших фахівців сучасними інструментами, за участь у розробці національних інструментів у пробації. Маючи свою невелику історію в 45 років, Академія вже долучилася до створення історії молодшої служби пробації, яка також дуже важлива для нашого суспільства. Ми дуже раді мати таких партнерів, які приділяють велику увагу професійним компетентностям наших працівників, які відгукуються на дослідницьку роботу, на вивчення та впровадження міжнародного досвіду, що є для нас дуже важливим. На мою думку, в світовій практиці не кожна пробація може мати такий потужний навчальний заклад, який має спеціальну і викладацьку, і наукову базу, яка може навчати фахівців пробації». Наприкінці виступу пан Янчук висловив сподівання на подальший розвиток партнерства та підключення до роботи по створенню навчально-наукової бази пробації міжнародних партнерів, які вже сьогодні висловлюють свою готовність співпрацювати.

На заходах Академії було презентовано проєкт концепту пенітенціарної установи в рамках урядової Стратегії реформування концепту пенітенціарної системи до 2026 року, про яку на брифінгу розповів перший заступник начальника Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Кощинець Віктор Васильович. За його словами головним в Стратегії реформування є не лише забезпечення якісних умов утримання, а й забезпечення ефективної та якісної підготовки працівників пенітенціарної системи: «Будь яке перетворення наших в’язниць – це не тільки стіни, охорона, не тільки створення належних умов для проживання засуджених та персоналу, а перш за все, це якісна робота самого персоналу в’язниць. На цій ниві нам на допомогу приходить Академія, яка готує тих сучасних пенітенціарів, які будуть впроваджувати ці реформи». Віктор Васильович підкреслив необхідність всебічного розвитку майбутніх працівників, який забезпечує Академія. Це забезпечує якнайкраще формування пост-пенітенціарної поведінки ув’язнених, з якою вони будуть налаштовані жити і працювати в умовах нормального суспільства.  Віктор Васильович висловив подяку за те, що Академія в свою чергу в умовах воєнного стану, мотивує людей не лише вчитися та здобувати всі необхідні знання та навички, а й бути відданими патріотами своєї країни.

Ще статті по темі

Back to top button