Суспільство

Чернігівську «Просвіту» виселяють

Товариство «Просвіта» отримало лист від Управління комунального майна Чернігівської обласної ради з вимогою звільнити приміщення по вулиці Хлібопекарській, 10 через закінчення дії угоди оренди.

Із цього приводу голова обласного товариства «Просвіта» Олександр Шевченко залишив в одній із соцмереж емоційний пост.

«Так, 31.12.2016 року закінчилася оренда, але ми ще 19 грудня 2016 року написали відповідний лист щодо її продовження. Відповідь прийшла через 18 днів після завершення дії угоди, 18 січня 2017 року. Суть відповіді «Ми вас почули. Оплатіть оренду й будемо розглядати питання». Оплатили, надіслали звернення повторно. Відповіді до сьогодні немає… Отаке.

Вели переговори з цього питання. Нам говорили – «ми винесемо це питання на сесію Облради в лютому». Не винесли. «Ми винесемо його в березні». Не встигли. Чи й не планували. Отаке.

Лист про виселення підписаний С. Свиридовим, заступником начальника управління коммайна. Додзвонилися до начальника – Андрія Буніна. Запитали про лист й чим мотивують, бо ми писали звернення щодо продовження угоди оренди. У відповідь почули «Це приміщення має більшу комерційну вартість, ніж платите ви». Отаке.

Передзвонили Валерію Кулічу. Коли почув, хто й з якого питання: «Говорити не можу». Отаке.

На жаль, це не перша ситуація, коли Просвіту намагаються виселити. До цього часу не вийшло. Зараз знову порушують це питання. Отаке.

Товариство Просвіта орендує цей будинок більше 20 років. Справно сплачує комунальні та орендні платежі. Доглядає за будинком у межах законодавства і без залучення коштів місцевої громади чи держави. От!

У нас сьогодні діє прес-клуб, книгарня, мистецька галерея, телестудія, редакція газети «Сіверщина», волонтерський центр, відділення тероборони. Ми ведемо активну діяльність із розбудови громадянського суспільства України. Уже вшосте запускаємо «Школу журналістики» та оголосили набір. Підтримуємо учасників АТО. Більше того, члени нашого товариства воюють на сході. От!

З ним ставалися різні ситуації. Із останнього: нас затопило рік тому. Зверталися по матеріальну допомогу для відновлення приміщення, оскільки це власність області. Нас або ігнорували, або говорили «грошей на це у нас нема»… Грошей нема. Нема… Нема… Отаке.

А ми своїми силами рятували стіни від грибка. А ми робили все, що могли… На жаль, законодавство обмежує ремонти в такому приміщенні – це архітектурна пам’ятка – на все потрібна окрема бамажка, а потім бамажка на бамажку… Отаке…», – йдеться в повідомленні.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button