Суспільство

Вечір пам’яті видатного фотомайстра Валерія Інютіна (Фото)

Наприкінці лютого в конференц-залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка відбулась година пам’яті «Валерій Інютін: фотохудожник, журналіст, філософ» до 75-річчя від дня народження талановитого чернігівця.

Ініціатором заходу виступив Віктор Величко – відомий чернігівський мистецтвознавець та фотограф.

Плин часу невловимий. Його не зупинити і навіть не сповільнити. І з цим фактом ще раз можна стикнутися, коли доводиться знайомитися з творчим доробком фотохудожника, який передчасно пішов із життя.

Валерій Інютін як фотомайстер був здатний донести до глядача побачене і пережите в усій повноті й красі. Об’єктив його фотокамери зафіксував час, зберіг чудові, неповторні миттєвості, з яких складається життя. Він був спроможний відзняти будь-що.

Єдине, чого він зробити не зумів, то це вберегти своє зболіле серце. Як у кожного митця, воно відгукувалося з усією пристрастю і на добро, і на людське зло. Переповнене болями, негараздами нашого життя, воно не витримало і… зупинилося.

Великого фотохудожника не стало, але залишились його роботи, сім’я, рідні, друзі та колеги. Саме їхніми зусиллями і була побудована посмертна виставка художньої та документальної фотографії Валерія Інютіна.

На Валерія звернули увагу ще тоді молодий літератор Євген Гуцало та відомий журналіст Зіновій Кругерський – один із найстаріших фотомайстрів Чернігівщини. Ці чудові люди допомагали юнакові словом і ділом.

Робота в газетах «Комсомолець Чернігівщини» та «Деснянська правда» стали для Валерія трудовою школою майстерності й професіоналізму.

У 60-х роках ім’я Валерія Інютіна друкували на шпальтах багатьох газет і часописів. Про його роботи тепло відгукувалися найвибагливіші поціновувачі. Він був учасником численних виставок, переможцем конкурсів.

Золоті медалі на фотоконкурсах в Іспанії, престижні персональні виставки в Бельгії, Швейцарії та низці інших країн утвердили Валерія Інютіна в когорті талановитих фотомитців, серед яких він посідав належне йому високе місце.

Більше ніж за тридцять років праці в журналістиці Валерій Інютін створив велику фотогалерею з образами кількох поколінь як простих трудівників, так і видатних людей. Він підкоряв здебільшого ліризмом, пастеллю тонів, точною психологічною характеристикою образів. Особливим напрямом його творчості була фотографія, позначена сатирою та гумором. Творча невтома, невпинні пошуки призвели до значного розширення діапазону майстра.

Як професіонал та керівник обласного осередку Спілки фотохудожників України Валерій Інютін щедро ділився досвідом з усіма, хто захоплювався художньою фотографією.

На заході були присутні близькі, друзі та колеги Валерія Інютіна, кожен з яких хотів поділитися своєю частинкою пам’яті про талановитого митця.

Світлини Валерія Інютіна свідчать про те, що він був наділений неабияким розумом, світлими почуттями, мав ніжне і вразливе серце. Тому його твори ще довго хвилюватимуть людей. І хоч багато років немає серед нас Валерія Петровича, проте залишився його творчий спадок, дбайливо збережений для нащадків.

Виставка світлин Валерія Інютіна експонуватиметься в конференц-залі бібліотеки протягом березня, тому всі охочі мають змогу переглянути фотографії та ознайомитись із творчістю нашого талановитого земляка.

Фоторепортаж Віктора Кошмала

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button