Суспільство (відео)

Бої на Красній площі: Атрошенко пообіцяв не тікати з міста (Відео)

Вони називають себе фанатиками, адже проїхати сотні, а то й тисячі кілометрів, і стояти в спеку у справжніх шинелях і кирзових чоботях, до того ж зі зброєю, яка стріляє, наважиться не кожен. Але заради цих моментів і живуть клуби військово-історичної реконструкції.

«Усе купується за власний рахунок – купується, шиється, реставрується це хобі, яке стало другим життям», — представник військово-історичного клубу «172 піхотний полк», м. Житомир Роман Лісовий.

10 військово-історичних клубів з’їхалися з усіх куточків України, аби показати чернігівцям бій літа 1941 року. Аутентичні зразки військової техніки і вихолощена зброя – показовий бій за місто обіцяє бути видовищним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою була Красна площа в старому Чернігові: погляд у минуле

«Мотоцикли, є один мотоцикл, і холодна та стрілецька зброя. Все справжнє, відновлене, відремонтоване», — представник військово-патріотичного клубу «Останній рубіж», м. Конотоп  Володимир Гайовий.

«Ми з боями, Червона армія буде воювати з нами – це 1941 рік, згідно з історією Червона армія програє нам цього разу», — представник військово-патріотичного клубу «Червона зірка», м. Київ Євген Ковшов.

Із радянської сторони Чернігів оборонятиме 5-та армія, з німецької – 6-та армія Верхмату. Найбільша увага містян прикута саме до німців – чернігівці можуть сміливо подивитися в очі ворогу – хоч навіть він і не справжній.

«Ясно, що це гра, але ж воно все було насправді колись. Казали, що тут люди висіли, пришли німці і вішали всіх тих, ну… хто не з нами, той проти нас», — глядач Олег.

Реконструкція літніх боїв за Чернігів проходила на Красній площі, хоча насправді самі бої тривали більше на околицях міста. Реконструкція бою розпочалася рівно о 12-й годині. Чернігівці на власні очі побачили справжніх зрадників – партійне керівництво міста, яке тікало до Харкова.

«Усе партійне керівництво, керівництво НКВС організовано втекло – зі своїми речами, документами, багато документів було кинуто, через що було викрито майбутнє підпілля, лишилися декілька людей, які намагалися навести лад у місті», — керівник ВІГ «Північ» Дмитро Волошин.

Далі на Красній площі з’являється німецький підрозділ. Імітація бою  переходить у справжню трощу.

Хепіенду в цій військово-історичній реконструкції не буде, як не було і влітку 1941 року – німецьким військам вдалося захопити Чернігів. Він був ущент зруйнований, багато вбитих і полонених.

«Дуже сподобалося, дуже незвичайно, дуже моторошно. Я не хотіла б залишитися в той час у жодному разі, хотілося б, щоб цього ніколи не було», — глядач Марина.

Серед глядачів був і чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. Спостерігаючи за діями своїх колег 1941 року, каже, в жодному разі не зрадив би чернігівців.

«Безумовно, я залишився б і за законами, і за честю, і за переконаннями, я повинен очолювати оборону міста як міський голова», — чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

За словами організаторів, військово-історичну реконструкцію «Літні бої. Чернігів 1941» провели для того, аби містяни побачили на власні очі свою історію та пам’ятали про те, що війна може розпочатися несподівано, що війна й досі триває в Україні. А от справжню перемогу Чернігів святкував 21 вересня 1943 року – місто було звільнене від ворога.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Цитата — Серед глядачів був і чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. Спостерігаючи за діями своїх колег 1941 року, каже, в жодному разі не зрадив би чернігівців. «Безумовно, я залишився б і за законами, і за честю, і за переконаннями, я повинен очолювати оборону міста як міський голова», – чернігівський міський голова Владислав Атрошенко — конец цитаты.

    За «честю» пусть лучше свои коррупционные схемы ликвидирует. Честный нашелся))

Back to top button