Суспільство (відео)

Справа нардепа: в Чернігові судили Савченко (Відео)

Весела та під конвоєм – так заходила до зали Чернігівського районного суду нардеп Надія Савченко.

-Ранок добрий всім, вітаю вас у Чернігові.

Саме тут проходило підготовче засідання у справі екс-керівника «Офіцерського корпусу» Володимира Рубана та Надії Савченко, яких обвинувачують у тероризмі. Під час засідання остання розповіла про умови її утримання під вартою, які її повністю влаштовують. Але висловила побоювання, що рішення про її пожиттєве ув’язнення вже давно прийняте. На такі думки Надію надихнув спецрежим, під яким утримують її та Рубана.

«Савченко і Рубану дадуть пожиттєве. Тому що спецрежим передбачений для тих, кому нічого втрачати. У нас посилений конвой, от скільки вас у цій залі журналістів і поліції, стільки ж у сусідній залі поліції. На вулиці ще така сама група. Тобто спецрежим – це коли людина перебуває під посиленою вартою», — обвинувачувана Надія Савченко.

Віра Савченко не вважає свою сестру та Володимира Рубана винними у справі, і зазначає, що ніхто з них не причетний до тероризму та змови з ФСБ.

«Українці не кидають своїх. І ці люди займалися обміном, звільненням, пошуком полонених війни. І це все, це весь їхній гріх і злочин», — сестра обвинувачуваної Віра Савченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На суддю склали протокол про корупцію

Суд переривався кілька разів. Спершу через те, що одна з суддів попросила про самовідвід.

«У зв’язку з тим, що прокурором підтверджено в матеріалах кримінального провадження документи, що становлять державну таємницю, які прокурор планує надати колегії суддів на дослідження, допуску до державної таємниці в мене немає, тому я на підставі ст. 75 ККУ заявляю собі самовідвід», — суддя Чернігівського районного суду Світлана Меженнікова.

Сторона обвинувачення виступила проти задоволення такого прохання.

-Під час підготовчого судового засідання ми не надаватимемо документів, які мають відомості з обмеженим доступом, і вважаю, що це жодним чином не може вплинути на участь цієї судді в підготовчому судовому засіданні.

Натомість захист повністю підтримує самовідвід судді Меженнікової.

— Я підтримую вас у вашому намаганні будь-яким шляхом завадити необ’єктивному розслідуванню кримінального провадження. Вашу заяву підтримую цілком.

— У подальшому, для уникнення затягування строків розгляду справи, для заміни суду… розпочинати слухати кримінальне провадження спочатку, зважаючи на ці обставини, підтримую заяву про самовідвід.

Врешті суддю замінили. Та адвокати Савченко та Рубана наполягали на відводі колегії. Клопотання задовольнили. Загалом засідання тривало близько семи годин, але слухання не відбулося через те, що до розгляду справи так і не дійшло. Далі документи передали до Чернігівського апеляційного суду. Він має визначити, в якому суді області далі розглядатимуть справу. А вже 15 лютого о 16.00 завершується термін тримання Надії Савченко під вартою.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button