Поради: як обрати якісні продукти
Наближаються новорічні свята і господині вже починають складати меню святкового столу. На сьогодні маємо різноманітний вибір товарів на прилавках магазинів, що ставить сучасних покупців в глухий кут. Як розібратися в великому асортименті товарів та вибрати якісні продукти, не нашкодивши здоров’ю? Відповідь часто лежить на поверхні, варто лише уважно придивитися до самих товарів і інформації, яка вказана на них.
На що звертати увагу в першу чергу?
- Уважно читайте назву.
Назва продукту може багато про що розповісти. Тобто повинна бути «Сметана», і ніякої «Сметанки» або «Сметановни», тільки «Згущене молоко», а не «Продукт молочний з цукром», «Сир», а не «Сирний продукт». Якщо «Продукт м’ясовмісний» чи «Продукт м’ясорослиний» — то перед вами імітатор ковбаси, в якому м’яса зовсім мало. Або, наприклад, йогурт – це кисломолочний продукт, отриманий за допомогою заквасочних мікроорганізмів – бактерій Lactobacillus bulgaricus і Streptococcus thermophilus, якщо ви бачите в складі інші мікроорганізми, значить, в руках ви тримаєте йогуртний продукт.
- Вибирайте продукти, на яких вказано відповідність ДСТУ.
ДСТУ – це сукупність вимог до якості продукту, встановлених державою. У більшості випадків виробники, які декларують відповідність своєї продукції ДСТУ, не ризикують, включати до складу тієї ж сметани або вареної ковбаси інгредієнти, не передбачені стандартами.
- Якісний товар не може бути найдешевшим.
Купуючи продукти за найнижчою вартістю, не потрібно сподіватися на добру якість , незважаючи на красиві обіцянки на етикетці. Також не завжди найдорожчі товари – є гарантом ідеального складу. Часто ми переплачуємо за марку і назву, отримуючи до столу продукти з самими звичайними властивостями. Найкраще віддати перевагу товарам середньої цінової категорії. З урахуванням великої конкуренції, їх виробники прагнуть завоювати покупців саме якістю своєї продукції.
- Зовнішній вигляд виробу.
Перед тим, як покласти товар до кошика, звертайте увагу на зовнішній вигляд. Деформовані банки, пом’яті упаковки, завітрені з неприємним запахом продукти — це ознаки порушення умов зберігання, що приводить до пошкодження товару. Не рекомендується купувати продукти в нарізці, адже інколи подібним чином в торгових мережах маскують зіпсовані товари.
- Вивчайте склад на етикетці.
Обов’язково читайте інформацію на упаковці, її друкують не просто так. Виробник зобов’язаний вказати всі Е-добавки, замінники натуральних складових, вміст білків, жирів, калорійність. Звертайте увагу на порядок розташування інгредієнтів в складі продукту, перші позиції переліку становлять найбільшу частину. Чим далі інгредієнт від початку переліку, тим менше його в продукті. Також якщо консерванти не вказані, а термін придатності довгий, значить, вас просто хочуть ввести в оману, якісний продукт не може мати тривалий термін зберігання.
- Уважно перевіряйте термін придатності!
У кожного продовольчого продукту є свій термін придатності, після закінчення якого він є непридатним до вживання. Позначення повинні бути чіткими, і вони обов’язково присутні на етикетці, пакеті чи коробці. Бачите перебиті кілька разів цифри на упаковці – продукт вже несвіжий. Важливо також звернути особливу увагу на умови зберігання − якщо вони не дотримані, термін придатності помітно коротшає.
- Дані виробника та імпортера
На етикетці обов’язково має бути вказана особа зворотного зв’язку: виробник і імпортер, якщо такий є, їхні адреси та телефони. На продуктах, вироблених за кордоном, обов’язково повинна бути етикетка українською мовою. Країну-виробника можна визначити за штрих-кодом.
Сподіваємося, що ці нескладні правила допоможуть вам зорієнтуватися як вибирати продукти правильно і з користю для здоров’я.