Суспільство

Баталії довкола «сараю з прибудовою»: в Носівці розгорівся конфлікт

Конфлікт між Носівською міською радою й Олегом Яременком вийшов у публічну площину. Усе через прибудову до приміщення колишнього готелю. До речі, в офіційній інформації прес-служби Носівської ОТГ ті будівлі називаються  «сараєм із пристройкою». Про жахливий стан приміщень пишуть у коментарях і люди, побоюючись, що невдовзі споруди зваляться комусь на голову.

Натомість власник приміщення стверджує, що діє в рамках правового поля.

Ситуацію вивчав журналіст ЧЕline.

 

Позиція влади

 

У прес-службі Носівської міської ради підтвердили, що вся інформація, викладена в соцмережі на сторінці Носівської ОТГ, правдива і відповідає дійсності. Повторювати все написане не будемо, тож звертатимемось до допису.

«Власник приміщення Олег Яременко знає, що всі його дії в цій справі незаконні. Тільки чомусь здається йому, що міська рада буде так само лояльна до нього, як і в 2014 році, коли 27 квітня уклали договір оренди на землю строком на 49 років під мінімальні 3%, коли максимальна ставка становила 12%.

Склалося дещо інакше. Власника приміщення колишнього готелю неодноразово запрошували на розмову до міської ради, апелювали до свідомості і, врешті-решт, до закону, проте він наполягав на своєму: має зареєстровану декларацію на будівництво в Державній архітектурно-будівельній інспекції (ДАБІ) від 4.11.2015 р. Після неодноразових звернень міської ради протягом 2017-2018 рр. відбулися таки перевірки, а декларацію про початок виконання будівельних робіт із реконструкції нежитлової будівлі від 4.11.2015 – скасовано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Носівка хоче уникнути трагедії на розваленій фабриці

Власнику надали припис від 23.11.2018 року стосовно незаконних споруд і самовільного будівництва, а також зобов’язали добровільно знести все, що було збудовано. Носівська міська рада, що діє виключно в законодавчому полі, вже 17 грудня 2018 року надіслала лист на ім’я начальника ДАБІ в Чернігівській області з проханням вжити до Яременка Олега Миколайовича заходів реагування, передбачених ст. 38 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». Адже виданими йому містобудівними умовами не передбачалася зміна геометричних розмірів будівлі, а також з огляду на те, що будівництво ведеться з порушенням будівельних норм на земельній ділянці, що перебуває в оренді і належить міській раді.

На вулиці – середина січня, власник не реагує, натомість у так званій прибудові, даруйте, отому сараї, вже на 11 січня заплановане відкриття магазину. Невідомо, чи знають власники торговельної марки про ці моменти, коли укладали договір оренди, однак міська рада наголошує: наступним кроком буде суд, предметом розгляду якого буде зобов’язання О.Яременка ліквідувати свої прибудови вже примусово. А разом із тим нехай це стане наукою й для інших добродіїв, які вважають, що центр міста можна перетворити на все, що намалює їхня уява», – йдеться в дописі за підписом прес-служби Носівської міської ради.

Також представниця прес-служби уточнила, що тяганина в законодавчому полі триває вже упродовж двох років. Пан Олег Яременко ніби йде на контакт, вислуховує все, що йому кажуть, але робить своє.

 

Думка опонента

 

Як уже зазначалося, Олег Яременко стоїть на своєму: діє законно, адже має всі необхідні документи.

«Ще в 2014 році взяв дозвіл у попередньої влади на реконструкцію, уклав договір оренди землі 27 квітня 2014 року. Взяв дозволи на виготовлення проектно-кошторисної документації та всі інші потрібні документи і дозволи. Відповідно, зробив проект реконструкції нежитлової будівлі, згідно з яким і відбувається реконструкція.

Щоправда, влада у справі дуже протидіє. Наприклад, попередня не давала мені зрізати дерева, хоч вони ростуть дуже близько. Згідно із законом, стовбур має бути на відстані 5 метрів від стіни. А насправді виходить приблизно два метри. Дозволили тільки гілки підрізати», – сказав чоловік.

За його словами, з новою міською владою теж каші не звариш.

«Мені всіляко перешкоджають, хоча завдяки добудові зростуть надходження до місцевого бюджету: від податку на нерухомість, підприємницької діяльності, яка в ній вестиметься. Виграє і населення, бо матиме більший вибір товарів і ціни на них конкурентніші стануть», – пояснює Яременко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шлях із перешкодами: маршруті Ніжин — Носівка шукає варіанти об’їзду

Свій конфлікт із міською радою він пояснив так.

«17 липня 2017 року місцева влада прислала мені листа, що я повинен укласти додаткову угоду про оренду землі. Тобто вони хочуть, щоб я платив за максимумом. Хоча це суперечить 19-й статті Конституції. Ніхто не зобов’язаний робити те, що не передбачене законом. Згідно із законом, із попередньою владою я уклав договір на оренду землі на 49 років. Чому з новою владою я маю його переукладати, тим паче на невигідних умовах?

Після цього мене почали пресувати. Інспектори земельний і будівельний із Чернігова приїздили чотири рази.

Ось 21 грудня я виграв суд. Там вони якусь постанову липову виписали на 5 100 гривень штрафу.  На 15 січня знов суд призначений ще щодо якогось штрафу.

Також вони без мого відома 23 листопада зробили якусь перевірку, хоча закон забороняє це робити без присутності власника.

А на початку грудня взагалі прийшла інформація, що мені скасували декларацію про виконання будівельних робіт. Хоча влітку була комісія, перевіряла проекти, і в акті перевірки написала, що все в нормі. А через пару місяців виявляється, що не все. І ось на 21 січня знову суд із цього приводу.

Схоже, що місцева влада не зацікавлена в надходженнях до бюджету і встромляє палиці в колеса, що не йду на поводу. Але зі мною такі номери не пройдуть», – стверджує пан Олег.

Надалі чоловік планує відстоювати свої інтереси. Бо, за його словами, якщо цього не робити, то затопчуть та й усе.

«У мене все законно, і самочинним будівництвом тут навіть не пахне», – переконаний він.

Схоже, що в цій ситуації поступатися ніхто не збирається. Тож триматимемо руку на пульсі і обов’язково розкажемо про подальший розвиток цієї історії.

Ще статті по темі

Back to top button