Життя громад

Відродити село та врятувати школу: в село на Чернігівщині запрошують багатодітні родини з усієї країни

У селі Дроздівка Куликівського району хочуть зберегти школу та відродити село. Для цього місцеві жителі запрошують багатодітні родини з усієї України та допомагають їм із переїздом і пошуком житла.

Шкільна психологиня, директорка будинку культури Оксана Зубок започаткувала ініціативу «Допомога сім’ям». Їй у цьому допомагає старостат і приблизно три десятки волонтерів.

«Ідея виникла спонтанно. Я дізналася, що нашу школу планують оптимізувати з вересня 2021 року, а наш дитсадок – із вересня 2022 року. Як маму діток, які ходять і до школи, і до садочка, мене це дуже схвилювало.

Пізніше побачила в соціальних мережах багато дописів від людей, які матеріально дуже постраждали від карантину, залишилися без роботи і є ризик того, що можуть втратити і дах над головою.

І якось воно все склалося і подумалося, що можна спробувати діяти в такому напрямі. І людям допомогти, й «освіжити» село, завербувати нових людей та заповнити школу і садочок дітками», – розповіла Оксана Зубок.

can51943

Загалом волонтери запрошують до Дроздівки багатодітні родини, але допомогли і тим, хто просто дуже потребував допомоги.

«Ми вже допомогли одній родині, де є вагітна жінка зі старшою донькою 23 роки. Зрозуміло, що її дітки і вже, і поки що не ходять до нас у школу, але ми просто не могли залишитися осторонь такої історії. Крім того, допомогли чоловікові, в якого діти на певний час в інтернаті», – пояснює Оксана.

У пошуку житла для родин волонтерам допомагає старостат. У секретаря є відомості про всі будинки села: які з них закинуті, які перейшли у спадок і кому. Після цього волонтери зв’язуються із власниками і контактують їх із родинами, що шукають житло.

«Починаєш дізнаватися інформацію, чи цей будинок можуть надати в користування, чи він продається, чи можлива виплата частинами. Адже більшість родин, які до нас приїжджають, опинилися в скрутному становищі і не мають коштів, аби одразу купити будинок», – розказала волонтерка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині живе 103-річний чоловік, який ще дасть фору молодим

Із самим переїздом допомагають жителі Дроздівки, збирають кошти, шукають машину. Усього за півтора місяця до села переїхали шість сімей: із Полтавщини, Хмельниччини, Миколаївщини та Києва.

Водночас запитів дуже багато, а можливості допомогти всім, на жаль, немає.

Зараз у школі, яку батьки намагаються зберегти, навчається 41 учень. Батьки дуже сподіваються, що депутати на сесії підтримають їх і не закриватимуть школу.

«Ми готові до всього. Звісно, хотілося б зберегти саме нашу школу, але навіть якщо не вдасться, ініціативу продовжимо по мірі своїх можливостей», – зазначила Оксана Зубок.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button