Життя громадЧEline.ТV

Життя громад: лондонська пожежна, інвестори та «соцеконом» на бульдозер – креативні проєкти Чернігівщини (Відео)

Нещодавно на Чернігівщині пройшов спортивний захід, що зібрав під своїми знаменами представників різних громад області. ЧЕline поцікавився життям територіальних об’єднань, їхніми основними досягненнями, розпитав, чим можуть пишатися.

Так, Срібнянська громада, що об’єднала в собі весь однойменний район, за словами її представників, є, по суті, класичним аграрним краєм.

«У нас район сільськогосподарського напряму. Дуже добре у нас розвивається тваринництво, галузь така»,- Юрій Остапенко, представник Срібнянської громади.

Найбільш перспективними на Срібнянщині називають футбольні досягнення місцевої ФК «Срібне».

«Футбольна команда. Наша футбольна команда з минулого року бере участь у чемпіонаті області. Торік буквально на фініші програли і зайняли четверте місце. Цього року чотири гри проведено – три перемоги»,- Юрій Остапенко, представник Срібнянської громади.

В Олишівській громаді, що раніше входила переважно до Чернігівського району, за словами голови об’єднання, роботу сконцентрували на залученні інвестицій. Кого залучають, наразі не розказують, бо бояться наврочити.

«Ведеться робота з інвесторами майбутніми, щоб зайшли зі своїми проектами, щоб працювали і створювали робочі місця в громаді»,- Сергій Малець, голова Олишівської громади.

Не закидають в Олишівці і соціальну сферу. Проводять різноманітні реконструкції. Невдовзі планують очистити русло місцевої річки.

«У соціальній сфері проводимо ремонти в клубах, у бібліотеках, встановлюємо опалення. Тому що нам попередавали об’єкти, де нема опалення, нічого. Помалу оновлюємо, налагоджуємо роботу. Проводимо капітальний ремонт амбулаторії. Плануємо цього року масштабний проєкт, приблизно на 2 мільйони гривень, це очищення руслового ставка по річці Смолянка в Олишівці»,- Сергій Малець, голова Олишівської громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині учням дали можливість покращити свою школу

Далі – Комарівська громада колишнього Борзнянського району. Тут основним досягненням мають стати залучені зовні кошти, на які хочуть придбати, зокрема, техніку на потреби громади.

«За рахунок «соцеконому» маємо надію придбати сільськогосподарську техніку – МТЗ-82. Відвал, причеп, вишку. І таке інше. На мільйон. Також зробили проєкт реконструкції Комарівської школи під ЦНАП. Подали на державну субвенцію. Працюємо. Оскільки свої кошти не зайві, намагаємося залучати кошти з інших джерел»,- Віктор Бондаренко, голова Комарівської громади.

У Сосницькій громаді налагодили ефективну міжнародну діяльність. Зокрема, вдалося безкоштовно отримати пожежний автомобіль, 1995 року випуску. До речі, починало працювати вже сосницьке пожежне авто в Лондоні.

«Буквально днями завдяки співпраці з нашими партнерами з Польщі ми отримали гуманітарну допомогу – польський пожежний автомобіль. Досить такий якісний, гарний. Таким чином підтримали нашу добровільну пожежну команду»,- Андрій Портний, голова Сосницької громади.

Серед креативних – ще велопроєкт. Також міжнародний.

«В нас цікавий такий проєкт, спільний українсько-польський. Наша громада виграла грант на реалізацію цього проєкту. Ми запустили соціальний велосипед. Безкоштовно люди мають змогу користуватися ними. В наше містечко приїжджають із сіл, вони беруть велосипед безкоштовно, сідають, їдуть, вирішують свої справи, а потім ставлять його на місце. Отакий унікальний проєкт, бо це фактично вперше в Україні»,- Андрій Портний, голова Сосницької громади.

На Сновщині розповіли про безліч рутинної роботи на благо громади. Взимку це боротьба зі снігом, весна – обрізка аварійних дерев, літо – ремонти доріг. Активно тут підтримують медицину.

«Дуже багато ми приділяємо уваги саме медицині. Тому що зараз, на жаль, епідемія, вона то вщухає, то знову розростається, тому з коштів громади левова частина зараз іде на медицину»,- Олександр Медведьов, голова Сновської громади.

Із господарсько-технічних проєктів – купили бульдозер для наведення ладу зі сміттєзвалищами.

«Бульдозер, яким будемо розчищати сміттєзвалище. Бо в нас, як і в усій громаді, є проблема зі стихійними сміттєзвалищами. І не тільки зі стихійними, але й зі звалищами, які офіційно оформлені»,- Олександр Медведьов, голова Сновської громади.

Загалом, за словами голів і представників громад, проєктів різного калібру багато, а ще більше задумок, ініціатив. Головне, чого бракує, то це коштів, які закрили б усі соціальні прогалини розвитку територіальних об’єднань.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button