Культура (Вiдео)

Із минулого століття: в Чернігові показали листівки з автографами класиків української літератури і не тільки (Відео)

Новорічні листівки з минулого століття показали в музеї Михайла Коцюбинського. Вони відображають тогочасний стан технічного прогресу. Адже тут є листівки з телевізором, з космонавтами, електроопорами, коли активно проводили високовольтні лінії. Тому за ними навіть можна вивчати тогочасну епоху. Таку виставку тут організовують уперше.

«Цікаві ці листівки тим, що вони всі були надіслані нашому колишньому директору музею – Ірині Михайлівні Коцюбинській. Це було давно. Це 60-70-ті роки. Багато там цікавих листівок з автографами дуже відомих людей. Це і Павло Тичина, Олекса Ющенко, Олесь Гончар, Петро Панч. Тобто це вся тогочасна літературна еліта»,- Наталія Коцюбинська, заступниця директора з наукової роботи Музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Ірина Коцюбинська була дуже добре знайома з цими людьми. У її архіві є кілька листівок, підписаних Олесем Гончарем. Він тоді був головою Спілки письменників України. Надсилав привітання не лише Ірині Михайлівні, а й усім працівникам музею.

«Цікаво, що тут зображений козак. Це на той час нетрадиційно. Отака в українському стилі. А є ще така незвична. Це теж листівка, теж вітання уже від Спілки письменників України»,- Наталія Коцюбинська, заступниця директора з наукової роботи Музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальний за своєю нумерологією: чого чекати від 2022 року Тигра (Відео)

Є у колекції вітання від художника Олександра Саєнка. Тут можна побачити написані ним теплі слова привітання, які він прикрасив власним малюнком.

«Є вітання від Павла Григоровича Тичини. Маємо отаку листівку, яка розгортається на два боки і всередині є текст із підписом Павла Тичини. Є багато листівок від Бориса Патона. Є листівки, незвичні на той час, мабуть, куплені за кордоном, вони такі, як 3D»,- Наталія Коцюбинська, заступниця директора з наукової роботи Музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Усі вони після смерті Ірини Коцюбинської перейшли до фондової колекції музею. Тут кажуть, що в ті часи було дуже популярно вітати зі святами саме листівками.

«Листівки є дуже цікаві. Є й ті, що були як на конвеєрі. Є й такі незвичні, навіть незвичні поєднання, наприклад, тюльпани і ялинка на листівці зображені. Таке я бачу вперше, але хтось таке придумав. Ми вирішили ці листівки продемонструвати як свідчення тієї епохи, в яку жили та працювали люди тоді»,- Наталія Коцюбинська, заступниця директора з наукової роботи Музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Ці листівки доповнили новорічну мінівиставку картин Володимира Ємця, Григорія Коваленка, Олександра Зенченка. Вона триватиме приблизно до середини січня.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button