Життя громад

Генератори, аварійні дерева і опалювальні перипетії громади на Чернігівщині

Усі адміністративні будівлі Мринської громади переведені на тверде паливо, у школах і садках встановлені електроплити, тим не менше цьогорічний опалювальний сезон для цієї громади також непростий.

Про це повідомляє «ОТГ-інформ-Чернігівщина».

«Газом ми по суті не користуємося, ще й живемо в лісовій зоні. Тож, здавалося б, проблем бути не повинно, але вони є. Побачивши цьогорічні ціни на газ, ми не встигли порадіти тому, що вчасно встановили котли, бо різко подорожчали дрова й брикети. Наприклад, ціна на брикети була до 2 тис. грн, тепер — 2,7. Хоча ми виграли тендери, але почалися перебої з постачанням — підприємцям стало невигідно надавати паливні матеріали за ціною, вказаною в договорі. Багато громад почали й собі міняти газове опалення на тверде — попит різко зріс, а з ним і ціна», — пояснює голова громади Людмила Борисова.

І не тільки на брикети, а й на дрова.

 «Цього року ми виграли тендер по 500 грн за куб твердої породи. Завезли близько чверті — і вимушені були призупинити договір, бо підприємець відмовився, сказав, що ціна йому невигідна. Ми вивчили нову ціну, подали по 900 грн, але жоден підприємець на тендер не зайшов. Продзвонили постачальників — бажана ціна уже 1300 грн. Сьогодні вона доходить до 2 тис. грн», — зазначає голова громади.

271743002_292721339588250_6105521389767140692_n

Боротися з перебоями в постачанні твердого палива тут намагаються власними силами.

«Раніше у нас було чимало звернень про те, що деякі дерева в населених пунктах і на кладовищах дуже старі і є небезпека їх падіння. Ми й раніше розчищали потроху, але цього року наше комунальне господарство спрямувало на це чималі сили. Розчищають, зрубують аварійні дерева, пускають на дрова. Це непроста для нас зима», — додає пані Людмила.

Змушують непокоїтися і новини про можливі проблеми з постачанням електроенергії, тож тут до цього про всяк випадок готуються.

«Ми закупили генератори в адмінбудівлі й заклади освіти, де їх не було, щоб у разі припинення подання електроенергії не лишитися без життєво важливих речей, це ж, наприклад, і котли, і вода», — підсумовує пані Людмила.

Ще статті по темі

Back to top button