Життя громадЧEline.ТV

«Життя громад»: грандіозний поштовий проєкт і «офшори» для бізнесу під Черніговом (Відео)

Новобілоуська сільська рада об’єднує в собі 22 населені пункти. Найбільші – Старий і Новий Білоус. Є фактичним передмістям Чернігова з боку мікрорайонів Масани та ЗАЗ. Населення – близько 12 тисяч, площа – понад 30 тисяч гектарів.

Недавно до неї була приєднана Хмільницька громада, що значно розширило межі Нового Білоуса.

«Фактично, що більша громада, то більший бюджет. І на утримання маленької громади витрачається більше коштів на адмінресурс, аніж на велику потужну громаду», — Дмитро Шевченко, староста Роїщанського старостинського округу Новобілоуської сільської ради.

Новобілоуська громада – це і крохмальний завод «Вимал», і відділення психоневрологічної лікарні, і протитуберкульозний диспансер.

«Розміщувалися ми тут давно, але офіційно почали бути на території громади з 2016-го року. До цього в нас була адреса: місто Чернігів, вулиця Леніна без номера. Зараз же нам виділено адресу: село Новий Білоус, масив Зелений, 1», — Микола Дейкун, генеральний директор комунального некомерційного підприємства «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб».

Великі, майже чернігівські об’єкти – це і великі податки в бюджет громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині 96-річна бабуся плете дитячі речі для безкоштовного магазину

«За грудень минулого року ми заплатили понад 600 тисяч податку до бюджету громади», — Микола Дейкун, генеральний директор комунального некомерційного підприємства «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб».

Ще один великий платник податків громади, агрогігант – Індустріальна молочна компанія. Загалом сільгоспсфера тут представлена не лише землями. Маємо дві потужні молочні ферми в селах Довжик і Кувечичі.

Багата громада і «своїм» митним терміналом, що приймає фури з усіх куточків України і не тільки, розмістившись на «гомельській» трасі.

Оскільки громада в безпосередній близькості до Чернігові, тут удосталь дач. Тому міграцію трудових ресурсів як із громади до міста, так і навпаки, можна назвати в якійсь мірі рівнозначною.

Загалом же громада живе своїм розміреним сільським життям. Основні акценти в роботі – це школи, садочки, будинки культури, медичні заклади тощо.

«Зараз Новобілоуська сільська рада є найбільшим роботодавцем на території громади. У нас є 9 шкіл, 11 садочків, ФАПи, амбулаторії, 9 старостинських округів, сільська рада. Тобто на сьогодні позиція сільської ради – це утримання цих закладів першочергово», — Дмитро Федоров, голова Новобілоуської сільської ради.

Безумовно, не обходиться без приємних обновок. До прикладу, нова амбулаторія, новий «медичний» автомобіль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині провели «Кубок золотого бурка» і планують зробити його щорічним (Фото)

«Амбулаторію розпочали будувати наприкінці серпня минулого року і планують завершити в квітні 2021 року», — Алла Лісова, староста Халявинського старостинського округу Новобілоуської сільської ради.

Обновки, зокрема для лікарів, вкрай потрібні. Адже віковий зріз тут характерний для сільської місцевості.

«Люди, як кажуть, поважного віку. В селі більше людей за 60. Переважають гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба», — Наталія Труха, акушерка Халявинської амбулаторії ЗПСМ.

Поточна робота кипить в усіх напрямах. Для декого ця буденність і така собі дріб’язковість можуть здатися малопримітними, але від кожного такого проєкту залежать умови життя, комфорт сотень простих людей.

«Сьогодні встановлюють новий насос, який придбала наша громада. Працюють люди. Сьогодні 81 споживач водогону отримає воду», — Алла Лісова, староста Халявинського старостинського округу Новобілоуської сільської ради.

Налаштувати прогресивну роботу в умовах деградації села важко, проте тут знаходять виходи. До прикладу, село Мохнатин. Коли в 90-х тут припинив роботу дитячий садочок, про його відновлення навіть не йшлося – дітей мало, коштів бракує. Проте громада знайшла сили і ресурси зробити сучасний заклад для найменших.

«Школи в нас немає, то хоч садочок щоб був. І ми також підвели туди воду, каналізацію, закупили меблі. І так відкрили садочок», — Любов Юрченко, староста Мохнатинського старостинського округу Новобілоуської сільської ради.

«Все. І електрику, і воду підвели, і каналізацію, і вікна поміняли», — Любов Юрченко, староста Мохнатинського старостинського округу Новобілоуської сільської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Життя громад»: Прилуки стають осередком виховання чемпіонів (Відео)

«Садочок у нас молодий, порівняно з іншими садочками. Діток у нас десь десятеро. Ходять менше, бо зараз холодно», — Ольга Кравченко, вихователька Мохнатинського дитячого садочка.

Має громада на своїй території і місця для активного, переважно літнього відпочинку на природі. До прикладу, база відпочинку для риболовлі під Довжиком.

«Тут має право кожен приїхати, заплатити невеликий внесок, закинути вудку і взяти участь у спортивній риболовлі. Також тут люди часто відпочивають, тому це місце є однією з візитних карток Новобілоуської громади», — Дмитро Федоров, голова Новобілоуської сільської ради.

Крім цього, візитівками громади, звісно ж, є храми. Їх багато, практично в кожному селі. Вони старі та величні.

Напрямом для розвитку в громаді вбачають розвиток підприємництва. Передмістя завжди користується попитом.

«Основне завдання зараз – працювати на бюджет. Тобто шукаємо інвесторів. Ми на старі ферми людей агітуємо, найближчим часом будемо виставляти приміщення на продаж, земельні ділянки – в оренду. У нас на території вже побудувався завод «Вимал», зараз буде відкриття логістичного центру «Нова пошта», — Дмитро Федоров, голова Новобілоуської сільської ради.

Логістичний центр «Нової пошти » – це черговий грандіозний проєкт на межі громади та міста, який невдовзі має відкритися.

Загалом, щоб заманювати бізнес, тут планують іти на серйозні поступки підприємцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіаційний загін Ніжинської громади проводить рятувальні операції навіть за кордоном

«Якщо є реєстрація на території нашої громади, тоді податки, оренду ми максимально занижуємо… нас цікавить, щоб людина прийшла сюди і сплачувала податки від своєї підприємницької діяльності», — Дмитро Федоров, голова Новобілоуської сільської ради.

«Якщо буде робота, то залишатимуться в селі, якщо немає роботи, то, ви самі розумієте, треба їхати. Польща, Чернігів, Київ – і всі тікають», — Дмитро Шевченко, староста Роїщанського старостинського округу Новобілоуської сільської ради.

Крім економічних проєктів, у Новобілоуській громаді вистачає і масштабних обласних соціальних проєктів.

«Наші очисні споруди в такому непристойному вигляді, в нас розроблений проєкт на їх реконструкцію. І громада вже ухвалила рішення про співфінансування цього проекту», — Микола Дейкун, генеральний директор комунального некомерційного підприємства «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб».

Також територія громади, на жаль, стала місцем для накопичення відходів із міста. Чернігівське сміттєзвалище офіційно розташоване на території Нового Білоуса. Є в цьому маленькі плюси.

«Сільська рада отримує від нього екологічний податок. Почали ми його використовувати минулого року – придбали сміттєвоз на громаду та плануємо найближчим часом його запустити», — Дмитро Федоров, голова Новобілоуської сільської ради.

Але мінусів значно більше. До прикладу, в найближчих до сміттєзвалища селах фактично немає якісної питної води.

Загалом Новобілоуська громада, як і всі інші, має безліч проблем, але тут не стоять на місці. Місцева влада працює над розвитком – зміцнюють соціальний сегмент, спільно з бізнесом планують економічне зростання, а деякі населені пункти поступово стають єдиним цілим із Черніговом. Тому найкращі дні для жителів цього регіону ще попереду.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button