Життя громадЧEline.ТV

Життя громад: історія успіху Корюківки

Корюківська громада – північний регіон області, центр однойменного нового району. І водночас правонаступниця старого Корюківського району, що ввібрала його майже повністю, відпустивши лише Холми.

«У нас на території колишнього Корюківського району дві громади – Корюківська і Холминська. Корюківська громада налічує 21 тисячу жителів і 66 населених пунктів»,- Ратан Ахмедов, міський голова Корюківки.

Одна з асоціацій, яка виникає при згадці Корюківки, – це шпалери. І недарма. Місцева фабрика залишається головним платником податків до бюджету громади. Але не вона єдина.

«Найбільшим джерелом надходжень громади є податок на доходи фізичних осіб. Найбільшим платником є наша фабрика шпалер – «Словянські шпалери» та споріднені з нею структури. Це деревообробне підприємство, це Бреч. Також найбільшими платниками є два лісгоспи – один наш, комунальний, і державний – Корківське лісове господарство»,- Ратан Ахмедов, міський голова Корюківки.

Є нові компанії, які поступово нарощують обсяги виробництва, а з ними і кількість відрахованих податків. Приклад – компанія «Корфад», виробник дверей. Чималі відрахування йдуть від медицини.

«Великим платником податків стала наша медицина. Близько 5 мільйонів сплачують медики»,- Ратан Ахмедов, міський голова Корюківки.

Медицина Корюківської громади «розквітла» на тлі… ковіду. Інвестиції, порівняно з іншими громадами, просто неймовірні.

«Наша лікарня входить до переліку 9 опорних лікарень, і у нас на базі нашої лікарні створено відділення екстреної медичної допомоги. Державний ковідний фонд працює, і всі обновки, що є в нашій медицині, – це три «швидкі допомоги», це комп’ютерний томограф, 12 мільйонів вартістю, це цифровий рентгенапарат, це ремонт приймально-діагностичного відділення, це лабораторії, це кисневе обладнання, вартістю близько 5 мільйонів гривень. Загалом тільки в медицину нашу комунальну було інвестовано приблизно 50 мільйонів гривень. Інвестицій у медицину до ковіду не було. Не було щастя, то нещастя допомогло»,- Ратан Ахмедов, міський голова Корюківки.

Спорт у Корюківці також не оминають. Серед грандіозних проєктів – це створення нового стадіону зі штучним покриттям.

«Оскільки в нас погода спекотна і сухий клімат, особливо минулого року так було, і живий газон потребує додаткового догляду, ми його збудували в штучному виконанні. Вартість будівництва – орієнтовно 12 мільйонів гривень»,- Ратан Ахмедов, міський голова Корюківки.

У сфері освіти закінчується реконструкція нової енергоефективної школи, якій позаздрив би навіть обласний центр.

«Цього року вже готуємо в експлуатацію. Корюківська ЗОШ №1. Це найбільший об’єкт, ми три роки його будували. І зараз на базі цієї школи ми плануємо створити в новому освітньому середовищі ліцей, який обслуговуватиме всю громаду. Можливо, навіть і сусідів із Холмів»,- Ратан Ахмедов, міський голова Корюківки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Бахмацькій громаді реалізовують програму з врегулювання чисельності безпритульних тварин

Ще одна, тепер уже «чорна» візитівка Корюківки – так звана Корюківська трагедія. Спалення міста в роки Другої світової війни. Не так давно тут планувався грандіозний проєкт – створення Меморіалу, але наразі все «затихло», і місцева влада намагається вирішити це питання власними силами.

«У 2013-му указом президента було розпочато будівництво, на тому воно й завершилось. Там було перепоховано понад 200 тіл. На сьогодні ми силами волонтерів і благодійників добудували каплицю. Посол Німеччини в Україні допоміг із придбанням, зараз очікуємо постачання ікон до цієї каплиці. Займаємося тим, що ламаємо бюрократичну систему, тому що цей Меморіал ніде не знаходиться, не відведена земля. Відводимо землю»,- Ратан Ахмедов, міський голова Корюківки.

Не дати проєкту зупинитися важливо, адже все це є пам’яттю практично для кожної родини цього міста.

«Це для Корюківки важливо. Для корюківчан важливо. Думаю, що пам’ять буде жити, допоки живуть корюківчани. А Корюківка житиме»,- Ратан Ахмедов, міський голова Корюківки.

Упродовж останніх років Корюківка буквально розквітла. Причиною цього є новий проєкт від місцевої влади – пластиково-квітковий.

«Щороку люди приносять пластик, ми цей пластик здаємо і на ці кошти купуємо саджанці квітів. Тому кожна людина, яка викидає на вторинну переробку пластик, робить свій внесок для того, щоб місто розквітало»,- Ратан Ахмедов, міський голова Корюківки.

Намагаються тут розвивати і туризм. Дякувати Богу, природні можливості дозволяють. Має голова громади і свій рецепт для туристичного розквіту.

«У нас туристична перлина. Це Бреч. І коли мене запитують, як розвивати туризм, я відповідаю: я не розвиваю, а кажу, що туризму треба не заважати. Ми скасували такий податок, який важко адмініструється, – туристичний збір. Його важко адмініструвати, а в структурі доходів громади він становив незначну частину. То ми не знали просто, що з ним робити»,- Ратан Ахмедов, міський голова Корюківки.

Серед основних проблем, що нагально вирішуються в Корюківській громаді, – будівництво доріг і набуття енергонезалежності. Голова громади розповідає, що наразі вже має бачення, як виходити з ситуації щодо значного зростання ціни на газ. Адже сьогодні саме на місцеві ради покладено «можливість» встановлення тарифів.

«Ціна на газ у світі зросла удвічі, тож доведеться майже удвічі збільшувати тарифи на теплопостачання. Відповідно, нам кажуть: «Ми делегуємо це на місця, а місцева влада, якщо встановить високий тариф, то це вона і винна. Але ж ми на газ не встановлюємо, ми будемо встановлювати похідну. Тому зараз ми проводимо аудит, і на три роки у нас розбитий проєкт, за яким ми відмовимося від газу і перейдемо на подачу тепла від відходів деревини»,- Ратан Ахмедов, міський голова Корюківки.

Взірцевою для Чернігівщини є і Корюківська «зелена» електростанція. Хоч електроенергію напряму місту вона не дає, проте вирішила іншу проблему.

«Після того, як сюди прийшла інвестиція у вигляді «зеленої» електростанції, відходи деревини, що були на наших деревообробних підприємствах, всі були вивезені на електростанцію. Зникла небезпека, що ці відходи на деревообробних підприємствах можуть спричинити те, що Корюківка може горіти знову так, як у 1943 році»,- Ратан Ахмедов, міський голова Корюківки.

Загалом місцева влада стратегічно вбачає своїм завданням зробити місто, громаду такими, щоб тут хотілося жити, щоб молодь не виїжджала звідси, а, навпаки, поверталася в рідне місто.

«Зробити так, щоб Корюківка була містом, у якому хочеться жити. Для цього потрібно, крім шкіл, садочків, робочих місць і так далі, щоб була якість життя. Це охорона здоров’я, як освітлені вулиці, як вони прибрані, куди піти відпочити. Тому оці всі речі – це завдання спільне: і місцевої влади, і місцевого бізнесу, що створює ці можливості»,- Ратан Ахмедов, міський голова Корюківки.

І наразі Ратану Ахмедову та його команді це вдається. Вони мають стратегію, вони демонструють відчутні кроки розвитку і найголовніше – вони мають бажання ставати кращими.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button