Суспільство (відео)

Інша історія: в Чернігові відбулася онлайн-презентація книжки науковиці з Одеси (Відео)

У межах клубу «Краєзнавець» у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Софії та Олександра Русових відбулася презентація монографії науковиці з Одеси Надії Агафонової «Інша історія: пічонаги, половці – автохтонна опозиція». Монографію присвячено проблемі вивчення витоків пічонагів, половців та їхньої ролі у києворуському державотворчому процесі. Проте в книжці безпосередньо згадується і Чернігівщина.

«Є сторінки, присвячені князю Мстиславу, трішки є про князів Київських і Чернігівських. Концепція така суперечлива, скажу так. Ми звикли, що печонаги і печеніги, як ми звикли їх називати, половці – це кочові племена», — Ірина Каганова, завідувачка відділу краєзнавства Чернігівської ОУНБ ім. Софії та Олександра Русових.

Проте, як доводить авторка в своїй книжці, ці племена тривалий час проживали на території Київської Русі та не були безпосередніми завойовниками її територій.

«Літописці свого часу використовували конструкт, коли презентували або акцентували землі, контрольовані половцями, вони експлуатували конструкт – «їхня земля, на їхню землю» без будь-яких претензій, що це землі Русі, і в такий спосіб вони є загарбані половцями. Сторони протистояння представлені двома половинами колись одного цілого і це явно прочитується. По-друге, і ті, й інші – Дажбожі онуки. Це означає, що колись половці та русичі перебували в єдиному режимі», — Надія Агафонова, авторка книги, науковця.

Передумовою створення книжки авторка називає ретельне вивчення літописів та оригінальної літератури. Тому завдяки книзі Надії Агафонової історія розкривається дещо по-іншому.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button