Суспільство

У громаді на Чернігівщині є джерело, вода із якого вважається цілющою

Любечанинів — село в складі Остерської громади, розташоване на лівому березі річки Остер, обабіч автошляху Козелець — Остер. Перша письмова згадка датується 1666 роком. Тож цьогоріч, 28 серпня, селу виповниться 358 років.

Населений пункт здавна має славу особливого, бо поблизу села, у лісовому урочищі Криниця, розташоване джерело Святої Великомучениці Параскеви П’ятниці, вода в якому вважається зцілюючою у Десяту П’ятницю після Великодня.

Згідно місцевої легенди, колись цим шляхом йшов монах із Києва до Чернігова. І зупинився, аби попити води із невеликого струмка. Та сталося так, що у нього з-за пояса випала ікона Св. Параскеви і упала у джерело. Від цього вода засвітилася світлом. Згодом тут виник невеликий скит, де жили монахині.

Таку легенду розповіли в Остерському краєзнавчому музеї.

До речі, джерело, про яке йдеться легенді збереглося донині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомий екскурсовод Ервін Міден видав книгу про земний шлях Божого чоловіка Гриця Золотюсенького із Седнева

«Воно існує. У нас навіть була думка водити туди туристів. Тож кілька місяців тому з’їздили до джерела. Але, на жаль, нині воно має недоглянутий вигляд.

Раніше в селі Поліське, яке місцеві називають Вовча Гора, був лікувальний диспансер. І люди, які в тому диспансері лікувалися, доглядали за джерелом.

Але диспансеру вже немає, і за джерелом ніхто не доглядає.Але ми маємо світлини, як джерело виглядало кілька років тому», — у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначили в  Остерському краєзнавчому музеї.

Ірина Осташко

Фото надані Остерським краєзнавчим музеєм

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button