Суспільство

Змита берегова лінія на пляжі «Золотий берег»: коментар управління ЖКГ

Нещодавно ми повідомляли про ситуацію із змитою береговою лінією на чернігівському пляжі «Золотий берег». Таку інформацію тоді на своїй сторінці у соцмережі опублікував громадський активіст Олександр Гашпар. У його дописі йдеться про те, що в 2018-2019 роках на території пляжу проводились роботи з укріплення берегової лінії загальною вартістю близько 13 млн. грн. Проте ці роботи виявились неефективними.

«Екологи, гідрологи, які обговорювали це питання, пояснювали, що річка все одно буде підмивати берег і тому, мовляв, будуть дарма витрачені кошти. Нещодавно я був на «Золотому березі» і та шпора, яка була встановлена в якості додаткових робіт – її практично нема. Тепер там лише каміння», — у коментарі Челайн тоді зазначав Олександр Гашпар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Змиті в Десну» мільйони: чи збереглись укріплювальні споруди на «Золотому березі»

З приводу цього питання ми надіслали офіційний запит на адресу управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради. Нині маємо відповідь.Управління ЖКГ підтвердило, що в 2018-2019 роках у межах мiського пляжу «вiдповiдно до проектної документацiї було виконано роботи з укріплення берегу шляхом влаштування п’яти берегових шпор занурювального типу, якi при проведеннi робiт з розчищення русла рiчки були замитi піском». Загальна вартість робіт склала 12 279 456, 96 грн. Натомість в управлінні ЖКГ стверджують, що цей проєкт був затверджений і екологічною інспекцією.

В управлінні ЖКГ зазначають, що у липні поточного року була проведена геодезична зйомка фактичного укосу гідронамиву.

У відповіді на запит йдеться, що укіс берега фактично відповідає запропонованому.

«Наявний незначний розмив берегової лінії, що викликано щорiчним проходженням весняних повеней, рівень яких затоплює берегову лiнiю пляжу. Як зазначають фахiвцi, останні три роки спостерігається високий рівень паводкiв, що в 2-З рази перевищують попереднi показники. І це безпосередньо впливає на процес перемiщення піску», — йдеться в документі. Як бачимо, проблема дійсно існує. Підмиту берегову лінію бачать не лише відвідувачі пляжу, але й в Управлінні ЖКГ.

Проте винними у підтопленні пляжі в житлово-комунальному управлінні називають весняні природні катаклізми, і вважають такий стан берегової лінії цілком прийнятним.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button