Суспільство (відео)

Річниця російського теракту по Чернігову: спогади очевидців про ракетний удар 19 серпня 2023 року (Відео)

Уламки ракети, щемливі спогади та пам’ять. У Чернігівському обласному історичному музеї ім. В. Тарновського 19 серпня говорили про страшні події минулого року. Тоді, 19 серпня 2023 року, внаслідок російського удару по драмтеатру загинуло семеро людей, більше 200 людей було поранено, пошкоджено близько 100 будівель.

«Чернігів зазнав такого потужного масованого удару якраз по драмтеатру вперше після деокупації області вквітні 2022 року.  Багато людей постраждало, багато людей, на превеликий жаль, загинуло. Сьогодні ми збираємо уже новітню історію, безумовно важливо зберегти, щоб в подальшому мати можливістьговорити про ці події, які відбуваються сьогодні», — Світлана Землянська, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

Розповісти про той страшний для міста день, згадати загиблих та поділитись своїми думками до музею прийшли очевидці тієї страшної події. Серед них Олена Отришко – завідувачка аптеки, яка була пошкоджена внаслідок цього ракетного удару і змогла відновити роботу лише через 9 місяців після трагедії.

«Я працювала в цей день. Зазвучав сигнал тривоги. Я підійшла закрила двері і зайшла в кабінет свій. Це, мабуть, мене врятувало. Тому що пролунав вибух. Явпала під стіл, летів пил, але я не виходила ще певний час, тому що знаю по досвіду, бо були в облозі весь час,нікуди не виїжджали, аптека працювала. Можливо, міг бути і другий удар», — Олена Отришко, завідувачка аптеки-музею.

Цей день став кривавим в історії міста. Він торкнувся кожного жителя міста, області.

«Скільки людей постраждало – це просто жах. Вийшла в зал, побачила, що все розбите, все розгромлене, всі вікна вилетіли, експонати лежать на підлозі. Всерозбито, двері взагалі вирвало в нас. Дуже дрібне скло було, яке могло посікти. Стіни були посічені. Комп’ютері були посічені. І валялись на підлозіуламки ракети. Ось ті схеми. На другому поверсі було видно значний уламок ракети, а в нас були мікросхеми їхні», — Олена Отришко, завідувачка аптеки-музею.

Жінка змогла зберегти уламки ворожої ракети та згодом передала до музею.

«Ракета була направлена саме проти цивільного населення з метою уразити якомога більше цивільних людей,тому що застосовувалась така боєголовка із касетними бойовими снарядами. Ось такі невеликі речі, але вони смертельно небезпечні для людей. Тому що ось саме такі уламки забралижиття наших містян, забрали життя наших чернігівців і вражали все довкола», — Світлана Землянська, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

Ракетний удар 19 серпня 2023 року вкотре доводить, що росія воює з цивільними жителями України. В той день в стінах драмтеатру була зустріч виробників дронів. В той день багато містян просто проходили та проїжджали центром міста. З тієї страшної події пройшов рік. Проте ніхто не покараний і досі.

«В серпні минулого року особливо центральна частина міста перетворилась на місто скла, як це було в лютому-березні 2022 року. Тому що не пам’ятати про ці події і не пов’язувати одна з одною просто не маємо права і це не можливо», — Світлана Землянська, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button