Культура (Вiдео)

До 1000-річчя Чернігівського князівства в історичному музеї презентували печатки князів (Відео)

Цікава історія, унікальні експонати та загадкові факти. У Чернігівському історичному музеї ім. В. Тарновського відбулася музейна зустріч до 1000-річчя Чернігівського князівства. За історичними даними відомо, що саме 1024 року Мстислав Хоробрий, брат Ярослава Мудрого, зайняв Чернігівський престол, і саме тоді Чернігів став столицею величезного князівства.

«Фактично ми можемо казати про те, що Чернігівщина стояла біля витоків формування та розвитку давньої Української держави, тобто Київської Русі або Давньої Русі.

Якраз князівство було засноване або розвиток князівства Чернігово-Сіверської землі розпочинається саме на початку ХІ століття завдяки першому Чернігівському князю Мстиславу Володимировичу»,- Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

Під час цієї музейної зустрічі чернігівський археолог Юрій Ситий розповів про історичні витоки Чернігово-Сіверського князівства, про людей, які тут проживали, про їхні побут і традиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Частина чернігівців залишилася без гарячої води: перелік адрес

«Ми звертаємося саме до витоків фактично формування української державності, української нації.

Звертаючись до подій давнини, ми говоримо про те, якою була на той час саме Українська давня держава, хто на цій території проживав. А проживали наші пращури, які мали здебільшого ті самі традиції»,- Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

Також під час зустрічі було презентовано унікальну виставку з чотирьох печаток чернігівських князів: Святослава та Всеволода – синів Ярослава Мудрого та Володимира Мономаха – внука Ярослава Мудрого. Більшість експонатів, представлених на виставці, було знайдено на території Чернігова в 80-90-х роках минулого століття.

«Унікальність у тому, що фактично таких речей дуже мало. А знахідка таких предметів підтверджує, що саме на цій території, якщо ми говоримо про Чернігів, що в цьому місті княжив той або інший князь. Зображався переважно той святий або небесний патрон, який був заступником і захисником окремого князя. Тому ці печатки чітко ідентифікуються»,- Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button