Суспільство (відео)

Студенти-архітектори реставруватимуть чернігівські пам’ятки: «Чернігів стародавній» уклав відповідний меморандум про співпрацю (Відео)

«Я вперше тут. Я вражений насправді, як розкривається тандем архітектури на в’їзді до міста»,- Юрій Сабен-Гуз – студент 3-го курсу Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА).

Юрій Сабен-Гуз – студент третього курсу Київського національного університету будівництва і архітектури. Разом з іншими студентами та представниками університету він приїхав до Чернігова, аби наочно ознайомитися з пам’ятками національного значення, що перебувають на балансі НАІЗ «Чернігів стародавній».

Таким чином студенти-архітектори можуть оцінити фронт робіт, адже 3 жовтня в Чернігові представники Київського національного університету будівництва і архітектури спільно з керівництвом НАІЗ «Чернігів стародавній» підписали меморандум про співпрацю. А це означає, що вже зовсім скоро Юрій і його колеги-студенти стануть дотичними до реставраційних робіт над чернігівськими пам’ятками.

«Ми долучаємося до дуже важливої ініціативи – це відновлення країни, в цьому випадку це реставрація наших пам’яток.

Це два напрями: освітня складова та наукова складова.

Це і проходження практики, будівельні загони, різні види курсових і дипломних проєктів, які можуть робити наші студенти. 

Це вноситься до навчального плану і тут нема запитань»,- Денис Чернишев – перший проректор Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два білі гриби до свята: грибники Чернігівщині відзначають день грибника (Фото)

Відповідно до умов меморандуму, планується, що вже найближчим часом розпочнеться освітня та наукова співпраця між університетом і НАІЗ «Чернігів стародавній», під час якої відбуватиметься підготовка спеціалістів реставраційної галузі, а також їхня подальша участь у збереженні чернігівських пам’яток національного значення. 

До участі в реставраційних роботах залучатимуть студентів, які вже мають попередній досвід, водночас їхня діяльність відбуватиметься під протекцією відповідних спеціалістів університету та заповідника. 

«Я мав досвід у Києві в реставрації та лазерному скануванні. Сподіваюся, наші навички і тут знайдуть своє втілення»,- Юрій Сабен-Гуз – студент 3-го курсу Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА).

«Ми сподіваємося, що ті знання теоретичні, які студенти здобувають в університеті, підкріпляться практикою на наших об’єктах. І ми зможемо зберегти та навчити майбутнє покоління, адже в умовах війни розуміємо, що для реставраторів буде величезна робота в Україні»,- Наталія Реброва – генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». 

Нагадаємо, що до цілісного майнового комплексу заповідника входять 26 пам’яток архітектури національного значення, а також три споруди та два пам’ятники монументального мистецтва: гетьману Івану Мазепі та князю Ігорю Чернігівському. З огляду на унікальність архітектурних пам’яток заповідника, першочергову увагу приділятимуть їх збереженню та реставрації.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Таліна Тарасенко

Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button