ВійнаСуспільство (відео)

«Рашизм = фашизм»: у Чернігові відкрили першу від початку повномасштабної війни виставку (Відео)

Рашизм = фашизм. Сьогодні в Чернігові відкрили першу від часу початку повномасштабної агресії росії виставку, на якій показують трагічні наслідки звірств російської армії на території нашої області.

«Головна мета – дати людям зрозуміти, наскільки сучасна росія є нацистською державою. І ми порівнюємо німецький фашизм часів 40-х років із сучасним рашизмом. Фашизм із національним російським окрасом сучасної росії», — Трухан Олена – старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Виставка налічує кілька частин: фотографія, картини, експонати з поля бою та карикатури. Усі експонати між собою пов’язані червоною ниткою теми: рашизм = фашизм. Так, наприклад, сучасні фотографії руйнувань міста перегукуються з фотокартками тих же місць Чернігова в 40-х роках, які також були знищені. Таким же чином побудована й композиція з картинами.

«По-перше, фотографії. У нас дуже гарний фонд фотографій Другої світової війни. Колекціонери нам надали свою колекцію. І є фотографії 1941-1943 років. І є фотографії розбитих рашистами будівель сучасних. Це одна тема: фотографічна, фотодокументальна. Картини ми представляємо, живопис, які вже малювали в 1944 році. І руйнація, яку фіксували сучасні художники. Це Віктор Оніщенко і Варвара Паладій.  І це те, що наші працівники музейні та представники ЗСУ збирали експонати. Навіть коли рашисти не відійшли з нашої землі, виставка вже поповнювалася експонатами. А найбільший експонат нам привозив Вадим Антошин – військовослужбовець ТРО. Він допомагав. Він майже наш колега», — Трухан Олена – старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Задля того, аби після перегляду експонатів відвідувачі мали можливість трохи відійти від побаченого, організатори завершують виставку роботами в жанрі карикатури.

«І представляємо ще карикатури. Тут карикатури 40-х років, на Гітлера, на його приспішників. Майже однакове з тим, що сьогодні є про Путіна і тих, хто його підтримує. Це політична карикатура», — Трухан Олена – старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Подібні виставки – ще один спосіб докричатися до світу, та найголовніше – до українців, що росія не є братньою для нас країною. Вона – країна-вбивця, країна, яка нищить усе живе та вільне. Ідентично з тим, як це свого часу робила нацистська Німеччина.

«Мусимо вистояти, зараз вони не йдуть захопити якусь частину територій, вони йдуть знищити нас повністю. Тому ми мусимо вистояти. Музей – це пам’ять народна, тому ми маємо це розуміти. Памятати – це наше завдання», — Трухан Олена – старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button