Суспільство (відео)

Осіння хандра: що це та як із нею борються чернігівці (Відео)

Осінь завжди асоціюється з жовтим листям, прогулянками містом із гарячими напоями, дощовою погодою. Багатьом осіння погода, довгі вечори та прохолодне повітря приносять задоволення.

«Я дуже люблю осінь. Літо – не дуже, а осінь – це чудова пора.»

«Гарно впливає на наш настрій. Слава Богу, дощ пішов, уся рослинка оживе, і полуничка, і малинка.»

«У мене день народження восени. Я у вересні народилася. Я осінь люблю. Як може погода впливати на настрій?»

«Коли світить сонце, воно нам трішки заважає, коли пішов дощ, він нам теж трішки заважає.»

Проте для багатьох людей осіння пора асоціюється з сумом, втомою, погіршується настрій і навіть стан здоров’я. Психологи зазначають, що похмура погода та відсутність сонця спричиняють зниження вітаміну D, а через це значно понижується гормон щастя та зростає рівень гормону сну. Як наслідок, у людей виникає своєрідна осіння хандра.

«Осінь. Холодно. Вдома хочеться більше проводити часу. Звісно, влітку краще. Восени настрій більш сумний: дощі, холодно.»

«Впливає не дуже добре. Такий настрій не дуже, коли сонечко, то краще.»

«На голову впливає, голова дуже часто болить.»

«Осінь – це сум. Тим паче, в мене вже й по віку – осінь.»

Зменшення світлового дня, зниження температури повітря, зміни в харчуванні та відсутність сонця – це основні першопричини осінньої хандри. Вона може проявлятись у вигляді сонливості, метеочутливості, бажанням чогось смачного. Як наслідок, у людини пригнічений настрій, неуважність, зниження фізичної активності, швидке настання втоми та небажання щось робити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільш зухвалому світить штраф 51 тисяча гривень: за вісім днів на дорогах Чернігівщини впіймали 24 нетверезих водіїв

 «Ми самі собі створюємо цей пригнічений настрій. Ми завжди живемо в такій кліматичній зоні, в таких природних умовах. Це врешті-решт відбувається кожного року. Тому нам треба з цим контактувати, взаємодіяти та допомагати собі робити своє життя яскравішим, додаючи тих самих кольорів в одязі, наприклад жінки роблять осінній манікюр, як то молодь каже: створюють осінній вайб.»,- Наталія Лазаренко, психологиня

Також ми розпитали чернігівців, як їм вдається боротися з осінньою хандрою.

«Спортзал, кікбокс, ходимо з товаришем, займаємося спортом активним.»

«Та ніяк, мине саме по собі. Осінь минула, там зима, весна і вже літо.»

«А як із цим боротись? Ніяк.»

«Зробити те, що подобається, для себе, для задоволення. Я ось пішов кави попив спокійно, вийшов – дощ іде, сяду на тролейбус і поїду додому.»

Як зазначають психологи, осінню хандру можна подолати самостійно. Якщо ж це не допомагає, то варто звернутися до лікаря або психолога, аби знайти першопричини цієї сезонної захворюваності.

 «Можна знаходити шляхи, як із цим контактувати, ресурси – для того, щоб покращити свій стан, свій настрій. Для цього є різні способи. Один із хороших способів – це змінювати думки стосовно того, що ти відчуваєш зараз і що відбувається зараз. Бо насправді не все так страшно і складно, як ми про це можемо думати.»,- Наталія Лазаренко, психологиня

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button