Суспільство (відео)

Бахмач-2. Життя на старий лад, або Чому деякі селяни чинять опір європейським технологіям (Відео)

У Бахмачі планують запусти виробництво за новими європейськими технологіями, декотрі селяни ставляться до цього з обережністю.

Село Бахмач знаходиться за 150 кілометрів від Чернігова. Тут проживає три тисячі мешканців. Частина з яких має постійну роботу на єдиному бюджетоформуючому сільськогосподарському підприємстві «Агродім»».

— Це потужне господарство і воно дуже допомагає селу, збудована дорога, будується церква, допомога для школи, медпункту. Створення вуличного освітлення,- Наталія Борисівна – Бахмацький сільський голова.

Підприємство працює більше семи років і постійно оновлюється технологічно, тут уже є елеватор, сушарка.  Наступним етапом розвитку – стане будівництво у Бахмачі комбікормового заводу, що дозволить працевлаштувати тут ще частину бахмачців. Загалом близько півсотні селян. Однак, будівництво ще на старті, а невелика група місцевих мешканців уже непокоїться, мовляв, чи не завдасть нове підприємство шкоди їхньому здоров’ю.

— У мене дитина алергік, їздимо лікуватись до Чернігова, а побудують завод – що мені робити?,- Людмила Мяленко – мешканка села Бахмач.

Керівництво підприємства не відкидає можливості того,  підбурювачами людей є невелика купка проплачених конкурентами селян. Декого могли вигнати з підприємства за пияцтво. Решту  заспокоюють: завод буде сучасним і відповідатиме всім екологічним нормам, бо зводять його за європейським досвідом.

— У людей асоціація із комбікормовим заводом, коли за радянських часів усе летіло і смерділо там. Зараз такого не буде. Це закритий завод, закрите виробництво,- Микола Бердичівський – виконавчий директор ТОВ «СП Агродім».

Комбікормовий завод будуватиме німецька компанія, по Україні вони створили вже 17 таких об’єктів. Жодних незручностей для людей, які проживають поруч, бути не повинно, запевняють на підприємстві.

— Завод повністю будується в приміщенні, викидів жодних не буде. Після дробіння стоятиме фільтр, він забиратиме всі залишки,- Сергій Петров – директор департаменту будівництва ТОВ «СП Агродім».

Однак, особливо недовірливі селяни, які складають меншість громади і роками виступають проти прогресу рідного села, апелюють роботою сушарки. Мовляв, коли вона працює летять відходи.

 

На жаль, проблема така дійсно є, кажуть керівники «Агродому» і пояснюють, що це принцип роботи БІЛЬШОСТІ СУШАРОК. Хоча, як модернізувати свою тут уже думають.

— На цей рік уже укладено договір із німецькою фірмою, вони поставлять необхідні фільтри, аби людям було легше. Їх вартість 4 000 000 гривень,- Сергій Петров – директор департаменту будівництва ТОВ «СП Агродім».

Благоустрій території, відновлена сільська дорога, підтримка, часто й матеріальна, селян і працівників «Агродому». Це лише частина зробленого. Нові потужності підприємства дозволять мати сильного виробника на місці, а відповідно і сильну та фінансово незалежну громаду Бахмача. Інакше селяни приречені на жебрацьке існування.

Ще статті по темі

Back to top button