Культура (Вiдео)

Державність, що закладалася в садибах: родини загиблих воїнів здійснили «подорож у минуле» (Відео)

Цими вихідними родини загиблих воїнів у АТО та ООС відвідали «Качанівку». Заступник генерального директора заповідника Тарас Шевченко і сам є учасником бойових дій на сході України. Він каже, більшість відвідувачів дивується, коли дізнається, що жили багаті люди, які допомагали українській культурі.

«Ми повинні розуміти, що Україна не взялася звідкись і не піде в нікуди. Якщо говорити саме з погляду АТО, то ви ж розумієте, що це наша знову віха війни з Росією. І люди повинні розуміти та бачити, що у ХІХ ст. українська земля не мала своєї державності, проте люди хотіли мати державність. І вона закладалася і в таких садибах, як Качанівка. Тут збирали українські реліквії, розвивали українську мову. Допомагали українській культурі загалом»,- Тарас Шевченко, заступник генерального директора з науково-дослідної роботи Національного історико-культурного заповідника «Качанівка».

Зокрема підтримували молодих митців того часу, наприклад, Василя Штернберга. Тарновські допомогли йому з навчанням, а кожного літа запрошували жити в Качанівці і творити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Армійські ящики перетворилися на особисті вітрини: в Прилуках розмістили «Блокпост пам´яті» (Відео)

«Це найкращий друг Шевченка. І якщо Тарас Григорович Шевченко хотів стати пенсіонером Академії мистецтв… Тобто коли для найталановитіших студентів академія давала право поїхати за кордон на 4-6 років з повним утриманням… через чотири роки ви звітуєте. Якщо ви написали гарні роботи, то вам дають звання академіка живопису. Так от, Тарасу Григоровичу Шевченку не вдалося, забракло таланту, а Штернберг зумів»,- Тарас Шевченко, заступник генерального директора з науково-дослідної роботи Національного історико-культурного заповідника «Качанівка».

Окрема програма чекала і на дітей. Малеча змогла побачити, як кінологи працюють зі службовими собаками.

Ознайомилися і з роботою поліції.

«Не щодня можна залізти в поліцейську машину та погладити поліцейського собаку, який уже натренований»,- Аріна, учасниця заходу.

«Цікаво було подивитися, якими речами користуються поліцейські. Лупа мені дуже сподобалася, бо вона з підсвіченням. Є ультрафіолетовий ліхтарик і просто ліхтарик. Ну, там відбитки і всяке таке можна дивитися. Там також порошків дуже багато»,- Поліна, учасниця заходу.

«Компаси, пилочки, штучки різні для того, щоб розслідувати»,- Максим, учасник заходу.

Також на малечу очікувала екскурсія маєтком.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button