Суспільство (відео)

Армійські ящики перетворилися на особисті вітрини: в Прилуках розмістили «Блокпост пам´яті» (Відео)

Чоловік пані Вікторії Яніс Лупікс пішов на російсько-українську війну добровольцем у червні 2014 року. Вже в листопаді він загинув. Аби зберегти пам´ять про свого чоловіка і таких же воїнів, Вікторія Лупікс долучилася до створення виставки «Блокпост пам´яті».

«Ці хлопці віддали своє життя за вільне життя наше, і без цієї жертви ми не могли б зараз стояти та говорити про це. Я вважаю, це важливо, і щоб діти знали, що це подвиг, щоб знали героїв своїх в обличчя. Я сама з Ніжина і «Блокпост» ми створювали своїми силами. Я займалася організацією блокпоста, щоб у нас були ящики, ми їздили, просили у хлопців, які служили на той момент, щоб вони нам надали ящики»,- Вікторія Лупікс, дружина загиблого Яніса Лупікса.

Вона разом із іншими родинами передала особисті речі воїнів для експозиції. Вітрини кожна родина складала самостійно. Пані Вікторія каже, що для багатьох це було непросто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Біда не зламала, біда об՛єднала»: в Прилуках приймали родини загиблих воїнів (Відео)

«Інколи було дуже важко, тому що деякі мами не хотіли віддавати речі, бо це все, що залишилося їм від синів. Але минув час – і ми зібрали скриньки. У нас у Ніжині є у військкоматі музейна кімната, там є підставки, спеціально ми їх малювали. Вони в нас стоять і музей працює»,- Вікторія Лупікс, дружина загиблого Яніса Лупікса.

Виставку відкрили в межах заходу «Біда не зламала! Біда об´єднала!», який провела громадська організація «Єдина родина Чернігівщини». Експозицію розмістили в міському будинку культури Прилук.

«У нас сьогодні вітрин нараховується 80 по Чернігову й області. Але сьогодні ми вирішили представити не всі, а Прилуки представили свою вітрину, Ніжин і Носівка. Тут поряд ці райони, вони представили своїх героїв і показали. Раніше це були ящики, а сьогодні це вітрини воїнів, загиблих у російсько-українській війні»,- Микола Шанський, голова ГО «Єдина родина Чернігівщини».

Серед усіх вітрин 15 присвячені воїнам саме з Прилук.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button