Культура (Вiдео)

Життя у коміксах та образотворчі мікси: чернігівський студент створює унікальні портрети (Відео)


«Зараз я вибираю відтінки шкіри обличчя, бо тут трошки інше освітлення, тож відтінки будуть відрізнятися.

Художник Сергій Пастушенко на якийсь час перетворив студію ЧЕline на справжню майстерню. Зараз він працює над завершенням портрета свого друга. Свій витвір він даруватиме приятелю на день народження.

«Він, до речі, історик, тому я підійшов до цього історично. Історики вони такі. У них свій гумор, своя специфіка. А на сфінксі тут взагалі моє обличчя», — Сергій Пастушенко, художник.

Він працює в різноманітних техніках. Його картини особливі ще й тим, що є справжнім міксом засобів малювання.

«Ви можете побачити тут акварель, але вона займає певний шар. Вона не головна. Далі йдуть кольорові олівці. Або ручка. Вона з цієї абстрактної маси або форми вирізає деталь, стає більш помітним те, що ти хотів показати. Отут видно золотий маркер. Я люблю, коли є така взаємодія. Це цікавіше дивитися», — Сергій Пастушенко, художник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник із пелюшок: школярка з Чернігова мріє стати митцем і прикрасити місто власними картинами

Та найулюбленішим інструментом художника завжди залишається звичайна кулькова ручка. Нею хлопцеві вдається передати найменші деталі образу.

«Є розряд навички, а тут ще вступає мислення. Тобто побачити, зчитати цю інформацію, зрозуміти, як я буду діяти. Щось промалюю, щось пущу в сліпу зону», —  Сергій Пастушенко, художник.

Часто використовує і гуаш.

«Гуашшю можна підкреслити якісь такі монументальні моменти, тобто покласти мазок такою лінією, що схожа на прямокутник. Знайти на обличчі таку деталь чи тінь. Одразу кладеш, як плиточку, і воно одразу лягає та доповнює», — Сергій Пастушенко, художник.

Має він і деякі секрети, що стосуються самої організації роботи.

«Щоб не бруднити основну воду, ми беремо оцей диво-пристрій. Промиваємо пензлик тут, тут, тут. Потім – в основній воді. Таким чином нам менше бігати. Оце коли стан потоку і ти туди входиш, тебе пре. Потім ти розумієш, що треба міняти воду – і ти такий здувся», — Сергій Пастушенко, художник.

У колекції художника здебільшого портрети. Каже, що надзвичайно важливу роль у їх створенні відіграє саме фон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від самоварів до зупинок у Мені: історія художника Володимира Лавського (Фото)

«Якщо його неграмотно підібрати, то можна запороти всю картину. Він повинен бути нейтральним, бо головне тут – це людина. А фон повинен перекликатися з самим образом», — Сергій Пастушенко, художник.

На портретах він зображує відомих постатей, простих людей, робить репродукції. Створює картини і на замовлення. Втім, цей заробіток нестабільний. Однак у майбутньому художник прагне розвиватися та працювати ілюстратором. Такий досвід отримав у рамках проєкту «ТОП-12 людей Чернігова». Зараз працює над створенням коміксу, що розповідає історію кохання реальних людей.

«Вони постійно надають фотоматеріали, сюжет, сцени, як це все було, спогади. Така архівна робота виходить. Ця пара – моя одногрупниця і вона підкинула мені цю ідею», — Сергій Пастушенко, художник.

Сергій Пастушенко каже, що його тягнуло до малювання ще з раннього дитинства. Аби підвищити свою майстерність, він відвідував відповідний гурток. Зараз закінчує Чернігівський колегіум. Уже й сам починає вчити малювання інших.

«Моя знайома сказала, що треба її доньку підготувати до вступу до Львівської академії мистецтв. Минули 4 місяці – і я переконався, що я можу вчити якісно, оригінально. От похила гілка… вона буде малюватися не прямо, а заломлюватись. То я кажу, що ми на неї почепили кілька гир. Тобто малювати не тільки на папері, а ще й словами», —  Сергій Пастушенко, художник.

Також він навчає малювати молодших сестер і брата. Каже, що в родині всі прагнуть займатися мистецтвом, тому постійно звертаються до Сергія по допомогу.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button