Культура (Вiдео)

Крафтові привітання: в Чернігові створюють оригінальні листівки ручної роботи (Відео)

Крафтові листівки ручної роботи створює чернігівська художниця Віолетта Осмаловська. Займається цим уже три роки.

«Усе починалося як душевна розрядка. Є така гарна людина, тітка Оксана. Я колись подарувала їй листівки ручної роботи, це були мої перші роботи взагалі. Вони були на білому тлі акварельними фарбами. Мене тоді так похвалили за ці листівки. «Живі листівки» – це її слова, вона сказала, що це дуже крута була б ідея – почати займатися цим, бо друковані їй не подобаються і вона стверджує, що в них немає душі», — Віолетта Осмаловська, художниця.

Такі листівки мало кого залишають байдужими й отримують багато схвальних відгуків. Саме це і надихає художницю. Є кілька варіантів їх створення.

«Є варіант, коли йде просто акрилова фарба, тобто це повністю акрил. Його особливість така, що він швидко сохне, до 2-х хвилин, і він сам по собі яскравий колір дає. Є варіант, коли це все повністю малюється акварельними олівцями. Деякі штрихи додаються акриловими маркерами», — Віолетта Осмаловська, художниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новорічна казка в Кучинівці: юна майстриня створює прикраси за забутими технологіями (Відео)

Є варіанти, коли акрилові фарби поєднуються з олівцями. Саме таку листівку вона створила просто в студії Чеline. На ній зобразила символ наступного року. У процесі художниця розкрила деякі секрети створення своїх листівок. Аби робота була «чистішою», вона спершу готує ескіз малюнка, який потім буде на листівці. За допомогою копіювального паперу переносить його на крафт. Усе фіксує малярним скотчем. Наводить малюнок і…

«У нас виходить отакий ескіз».

Далі – найцікавіше. Можна розфарбовувати. Тигреня буде золотисте, вушка, мордочка та животик – білі. Для цього художниця використовує акрилові фарби. Дрібні елементи розфарбовує акриловими олівцями, які дають змогу накладати один шар на інший.

«Потім добиватися реалістичного ефекту. Тіні і світлі частини ми вже потім будемо додавати іншими кольорами та безпосередньо білим. От на цій листівці білий маркер, тут проставлялися лінії. Бо біла ручка хоч і яскрава, але пропуски робить».

В арсеналі художниці – чимало матеріалів. Кожен має своє призначення. Та всі вони допомагають створити ідеальну картинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівська майстриня відроджує керамічну іграшку Чернігівщини (Відео)

«Це лінер. Ручка для графіки спеціальна. Тут використовується архівне чорнило. Воно на сонці не вигорає, не змивається водою.

Останні штрихи, тобто смужки на тигреняті. Акриловий сніг…»

І листівка для новорічного привітання готова. Загалом же художниця каже, що раніше використовувала білий папір. Однак усі малюнки мають яскравіший вигляд саме на тоновій підкладці.

«Брався просто такий білий листочок і малювався малюнок. Але воно не настільки живий мало вигляд, хоча акварель сама по собі прозора, класна на вигляд. Але на білому тлі мені не подобалося. Я відкрила для себе крафтовий папір у поєднанні з акварельними олівцями. Мені сподобалося», — Віолетта Осмаловська, художниця.

Та в Чернігові знайти якісний крафтовий картон важко. Тому його купує у Львові. Там на цей матеріал натрапила випадково. Зараз просить друзів привезти такий папір, аби мати змогу створювати гарні листівки.

«Перед цим, коли я ще не знайшла саме такого матеріалу, все робилося вручну. Тобто брався звичайний кольоровий папір. Окремо вирізався шаблон крафту тонкого і під низ я наклеювала просто кольоровий папір, щоб побажання можна було писати. Це склеювалося, потім – під прес, щоб вона була рівненька», — Віолетта Осмаловська, художниця.

Віолетта Осмаловська зазначає, що виготовляє не лише новорічні листівки. Дуже багато замовлень отримує до днів народження, Дня матері. Іноді люди замовляють їх без нагоди – аби просто порадувати близьких і друзів.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button