Культура (Вiдео)

Пригощали варениками та карали поліном: святкування Колодія в Чернігові (Відео)

Уже другий рік поспіль у чернігівській бібліотеці імені Коцюбинського проводять театралізоване дійство до свята Колодія. Його мета – розповісти чернігівцям про прадавні традиції. Організатори кажуть, що Колодій – це суто українська традиція, на відміну від Масляної. Назва свята походить від слова «колодка», що ставала головною дійовою особою святкування. Поліно символізувало язичницьке божество.

«Колодій народжувався в перший день тижня, потім його хрестили, справляли похрестини, потім він помирав і знову воскресав наступного року. тобто це повязано з природнім циклом згасання та воскресіння природи», — Олена Терещенко, бібліотекар сектору соціокультурної діяльності бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яскравий торт із млинців і ніжні налисники: чернігівський кондитер поділилася улюбленими рецептами до свята Масляної (Відео)

Також це свято тісно пов´язане з темою продовження роду. Саме тому всіх хлопців і дівчат, які ще не створили родину, карали. Вважалося, що кожна жива істота має продовжувати свій рід. Тому таку поведінку розцінювали як гріх.

«І як покарання прив’язували до ноги або до руки оцю колодку і вони мали відкуповуватися або могоричем, або якесь намисто хлопці могли дарувати дівчатам. І обіцяли, що вони виправляться й одружаться наступного року», — Олена Терещенко, бібліотекар сектору соціокультурної діяльності бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

«Дівчата, пробачте мені, будь ласка. Я обіцяю, що цього року обовязково одружуся і всіх вас запрошую на весілля».

Традиційною стравою Колодія вважаються вареники. Чернігівські бібліотекарі наліпили їх зо три сотні, аби пригостити гостей дійства.

«З гостями будемо проводити різнопланові ігри, запитання будемо ставити та будемо пригощати їх варениками. Тут є вареники з вишнею, капустою, картоплею, сиром. Із різними ягодами. Вареники – це традиційна українська страва. А млинці почали готувати ще за радянських часів», — Галина Бондарець, завідувачка бібліотеки-філії 4 Чернігівської міської ЦБС.

Та на гостей чекали не тільки конкурси та смаколики. Усі присутні могли насолодитися українськими піснями у виконанні гурту «МЕГА+».

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button