Культура (Вiдео)

Про магію акварелі та місця натхнення відомого чернігівського художника: тиждень Леоніда Могучова (Відео)

Що ми знаємо про Леоніда Могучова? Відомого в усьому світі чернігівця, який прославився своїм художнім талантом. Чимало з нас, швидше за все, відповість, що недостатньо, адже відомостей про славетного земляка наче замало. Утім, Чернігів активно працює над тим, аби популяризувати персоналії міста: з 24 по 29 квітня в Чернігові триває тиждень Леоніда Могучова.  

«Якщо говорити про видатних постатей Чернігова, мені здається, що багатьох ми недооцінюємо або не знаємо, особливо, якщо вони недавно пішли з життя. Власне, Леонід Могучов доволі відомий художник.

Проте він не є настільки знаним у нашому місті, тому ми вирішили популяризувати його ім’я», — заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

А щоб популяризація була цікавою та динамічною, ухвалили рішення створити кілька тематичних заходів: велосипедну екскурсію, лекцію та майстер-класи для початківців з акварелі. І під час кожного з них присутніх надихатимуть життя та творчість Леоніда Могучова. Під час акварельного майстер-класу, наприклад, для учасників експонувалися оригінальні роботи відомого чернігівця.

«Завдяки цій експозиції ми дізналися багато про історію нашого краю, зокрема Чернігова, околиць Чернігова.

Це як мотивація, заохочення, аби спонукати до творчості і насолодитися красою нашого рідного краю та зокрема Чернігова. Бо наше місто надзвичайно живописне.

Ми працюємо з водою, в техніці «по-вологому», ми будемо дізнаватися, які ефекти можна створити під час роботи в цій техніці.

Саме вода і фарба мають створити нам пейзаж. Але ми будемо керувати цим процесом», — директорка Чернігівської дитячої художньої школи Марія Рибіна-Ткач.

Для чернігівців такий майстер-клас – спосіб поєднати приємне з корисним: з одного боку, це релакс під час роботи з аквареллю, а з іншого – актуалізація знань як про творчість Леоніда Могучова, так і про роботу з фарбами.

«Цей майстер-клас, саме акварельний, відвідую, бо хочу потоваришувати з аквареллю. Я погано її розумію, правила її нанесення, як не робити брудні малюнки. А завдяки майстер-класу, Марії Юріївні та техніці хочу зрозуміти це та відчути», — учасниця майстер-класу Олена Кобяк.

Чималу увагу під час проведення тематичного тижня приділяли біографії Леоніда Могучова, аби кожен чернігівець мав змогу дізнатися якомога більше цікавих фактів про відомого земляка.

«Віктор Величко, людина, яка обожнює Леоніда Могучова, і мені здається, мало не один із перших, хто почав привертати увагу до його імені. Він проводив невеличку лекцію в Туристично-інформаційному центрі», — заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

Фіналом творчо-інформаційного тижня стане суботній велотур місцями натхнення Леоніда Могучова.

«У суботу, об 11-й годині, гідеса Чернігова, пані Леся Федоренко проведе велоекскурсію за мотивами картин Леоніда Могучова. Усі ми знаємо, що Могучов намалював досить багато краєвидів Чернігова, а по-друге, він добирався до місць саме на велосипеді. Аби зберегти традицію, будемо розглядати картини з тих місць, де він зупинявся, і відповідно, пересуватимемося на велосипеді», — заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

Кількість місць для участі в художній велоекскурсії обмежена, тож якщо ви зацікавилися творчими маршрутами відомого чернігівця, поспішайте зареєструватися за посиланням, розміщеним на сторінці Туристично-інформаційного центру в ФБ.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button