Культура (Вiдео)

Сакос та листи Феодосія: чернігівцям показали особисті речі покровителя міста (Відео)

Православні віряни вважають Феодосія Углицького покровителем Чернігова. У чернігівському історичному музеї зберігається чимало експонатів, пов’язаних із його життям. Їх вирішили показати на загал із нагоди 125-річчя від дня його канонізації. Під час підготовки до виставки було знайдено облачення Феодосія.

«Під час війни музей горів і інвентарні книги були втрачені. Картки, які зараз збереглися, належать до післявоєнного періоду, містять інформацію про сакос, який зараз ми виставили, що це стихар ХІХ ст., зважаючи на складні часи, люди могли в чомусь не розбиратися. Але порівнюючи цей сакос із книжкою ХІХ ст., де є фотоілюстрація, змогли цей сакос ототожнити з облаченням святителя Феодосія»,- Мирослав Майборода, науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Серед експонатів можна побачити старовинні ікони із зображенням святого. Їх запозичили в обласному художньому музеї. Вони датовані кінцем ХІХ – початком ХХ ст.

«Ікона менша реставрована. Але сліди показують, що її використовували часто, тобто краї ікони потерті. Її брали часто в руки, молилися перед нею. Поруч ікона – це ікона вибраних святих. Її могли написати на честь тих святих, імена яких носили члени сім´ї. Це також ознака того, що шанування Феодосія було доволі широким. І вже в близький період після канонізації людей називали на його честь і він був їхнім патроном»,- Мирослав Майборода, науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірка серіалу «Вікінги» побувала в Чернігові (Фотофакт)

Окрасою виставки став власноруч написаний лист святителя Феодосія до Івана Забелі. На ньому зазначена дата – 18 березня 1691 року.

«Іван Забеля був у близьких відносинах із Іваном Мазепою. У цьому листі ще тоді архімандрит Єлецького монастиря Феодосій Углицький просить пана, щоб він справедливо ставився до священника, який служив у селі, що йому підпорядковувалося. І якщо той у чомусь провинився, то відправити його до церковного суду і так встановити справедливість»,- Мирослав Майборода, науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Також в експозиції можна побачити грамоти, видані та підписані власноруч Феодосієм. Мирослав Майборода зазначає, що такі документи розкривають саму постать архієрея як справедливої людини. За життя він піклувався про те, аби між його духовними підлеглими не було чвар. До того ж Феодосій мав хист до господарської й адміністративної діяльності.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button