Культура (Вiдео)

Унікальна місцина неподалік Чернігова: які секрети зберігає Татарська гірка (Відео)

Неподалік Чернігова є місцина, що пам’ятає чимало народів і племен, які проходили та затримувалися біля нинішнього обласного центру. Її називають Татарська гірка. Про це розповів директор Чернігівського історичного музею Сергій Лаєвський.

«Є такі свідчення, що саме там зупинялися татари. Тут є певна дискусія: чи то ті татари, які були у ХІІІ столітті, чи вже в пізніші часи, коли татари підходили до стін нашого міста»,- Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

Відстань між Татарською гіркою та Черніговом – приблизно три з половиною – п’ять кілометрів.

«Це узвишшя корінного лівого берега Десни. Саме в ті часи Десна протікала там, не під Черніговом, і це було доволі зручне місце для того, щоб оселятися, щоб мати певний захист, щоб мати умови для розвитку в різні часи, що й підтверджують матеріали різних народів, знайдені там»,- Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

Дослідження цієї місцини проводили члени архівної комісії наприкінці ХІХ – початку ХХ століття. Вони й охопили територію між селами Анисів і Підгірне, де якраз і розташована Татарська гірка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Речі вікінгів із чернігівського музею помандрують до Данії та стануть частиною великої виставки (Відео)

«На сьогодні важко визначити конкретну точку, звідки надходили матеріали, оскільки за результатами більш пізніх досліджень там знайдено багато поселень, городищ і ознак життя людей протягом тривалого часу. Починаючи із Бронзової доби і до доби Козаччини. Середина ХVІІ-ХVІІІ ст.»,- Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського

За часів Другої світової війни багато інформації було втрачено. Проте залишилися описи деяких матеріалів, що надходили до музею.

«Завдяки описам, які представлені в каталозі музею за 1915 рік, вдалося визначити, що надійшло до музею. Але Друга світова війна завдала непоправної шкоди не тільки музейному зібранню, а насамперед музейній документації. Тому довелося все заново описувати. Але на той час вони не мали провенансу, тобто музейної історії»,- Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

Колекцію вивчали протягом багатьох десятиліть. Чернігівські дослідники віднайшли певні залишки матеріалів із досліджень Татарської гірки, проведених на початку ХХ століття. Таким чином вдалося ідентифікувати ті матеріали, які зараз знаходяться в історичному музеї. Це уламки кераміки Бронзової доби, ранньої Залізної доби, князівського періоду. Різноманітні предмети, прикраси та культові речі різних періодів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button