Надзвичайні події (Відео)

Хроніка ічнянського пекла: репортаж з місця події (Відео)

О четвертій ранку до селища Парафіївка прибули перші автобуси з евакуйованими мешканцями сіл Дружба та Августовка. Пізніше почали приїжджати ічнянці.

«Рятували всіх, дорогою підбирали, влазили не влазили, ну, всіх», — жителька села Дружба Ганна Доценко.

«Тут документи, щітки зубні, мило та рушник. Коротше кажучи, не готові ми були до такого», — житель Ічні Олександр Пилипенко.

Вже о шостій ранку всі соціальні заклади селища Парафіївка, яке стало найбільшим пунктом евакуації, були переповнені людьми.

«Більшість хворих скаржиться на артеріальний тиск підвищений, головний біль і, звісно ж, тривога», — медична сестра Ірина Шурда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ічнянців просять потерпіти і поки не повертатися додому

6-й арсенал боєприпасів у районі сіл Дружба та Августовка вибухнув о пів на четверту ранку. Про загоряння повідомив черговий частини. Пік вибухів, кажуть очевидці, стався приблизно о 6-й годині.

«Двері вирвані і вікна вирвані в моїй хаті покинула я і собаку, і котів у хаті, кури зачинені», — жителька села Дружба Ганна Доценко.

«Думали, що гроза, а воно не то. Давай ми збиратися і поїхали», — житель Ічні Олександр Гужовський.

У день трагедії Парафіївка прийняла понад 1000 евакуйованих мешканців району. Загалом із небезпечної території тимчасово відселили від 10 до 17 тисяч людей. Точної кількості ніхто не називає. До пунктів евакуації протягом дня везли гуманітарну допомогу.

«Речі, продукти харчування, будемо потім розвозити людям, які потребують усього цього», — волонтер пункту евакуації Олена Карпенко.

«Вибухи зменшуються, але небезпека ще залишається, тому наше завдання забезпечити людям належні умови, забезпечити їх їжею, щоб вони могли поспати на нормальних місцях», — заступник голови Чернігівської ОДА Сергій Сергієнко.

Евакуйованих забезпечили гарячим харчуванням. Приміром, кухня Парафіївської школи не припиняла роботи з 4-ї ранку – людей, які під’їжджали, поїли гарячим чаєм і годували бутербродами. В обід у шкільній їдальні з’їли більше 400 порцій гарячого борщу. З продуктами харчування допомогли місцеві підприємці, а також народний депутат України Валерій Давиденко.

«У нас є каші і картопля на вибір, хто що варимо гаряченьке і свіженьке, щоб усього було вдосталь», — кухар Інна Щербина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент озвучив нові подробиці вибухів на Чернігівщині

«Велика допомога була, буквально з самого ранку було привезено чимало продуктів харчування до школи – паштети, всі перші продукти, які потрібні були, і перші товари найнеобхідніші, все дав народний депутат», — директор Парафіївської ЗОШ Галина Петруша.

Евакуювали з Ічні і пацієнтів районної лікарні. Від вибухової хвилі в приміщенні повилітали вікна. Парафіївський центр первинної медико-санітарної допомоги прийняв 75 пацієнтів із хоспісу, терапії, хірургії, неврологічного відділення. Лікарі працювали без відпочинку. Просять допомогти медикаментами.

«Гіпотензивні, серцеві, знеболювальні, коронаролітикі, бо багато хто жаліється на стенокардію, памперси», — головний лікар Парафіївського ЦПМСД Людмила Котляр.

Людей, яких евакуювали, розселили для ночівлі в дитячому садку, а також у класних кімнатах школи. Паніки серед населення майже не було.

«Тут просто прекрасно, ми не очікували, страх залишається, що сталося, а тут зустріли нормально», — подружжя Антоніна та Ігор.

Кілька сотень евакуйованих людей заночували і в сусідньому селі Южне – у місцевій ЗОШ, будинку культури, а також дитячому садку. Люди отримали матраци, постільну білизну та гаряче харчування.

«Сьогодні ввечері помічник народного депутат Валерія Давиденка Микола Торбеєв привіз нам допомогу: діткам – одяг, продукти харчування та продукти гігієни люди дуже зраділи, бо є такі люди, що приїхали в піжамах і без одягу, маленьким діткам одяг дуже знадобився», — завідувачка Южненського ДНЗ Олена Бородій.

«Ось зараз у ці хвилини вечеряють, нашими зусиллями, готували кухарі наші. Люди допомогли місцеві, підвезли тушонку від народного депутат Валерія Давиденка, думаю, на кілька днів вистачить, завтра обіцяли підвезти крупи», — директор Южненської ЗОШ Володимир Щербатенко.

Охороняли порядок цього дня 400 працівників особового складу Нацполіції області, а також Києва. Були Нацгвардійці. Протягом дня серед людей ширилися чутки про мародерство, однак правоохоронці жодного факту так і не підтвердили. Усі в’їзди та виїзди до Ічні були перекриті, людей пропускали лише за пропискою.

«Запускаємо лише місцевих жителів, щоб забрали речі та поверталися назад на виїзді перевіряємо машини, щоб не вивозили чужі речі», — правоохоронець Леонід Климов.

Як наголошує заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко, держава відшкодує збитки населенню, яке постраждало унаслідок вибухів. Про ймовірні причини трагедії наразі нічого не відомо.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button