Політика (відео)

Понад п’ять років в’язниці за підкуп виборців: в «Опорі» налякали недобросовісних кандидатів (Відео)

Реальний строк ув’язнення більше трьох і п’яти років отримали жителі Черкаської й Одеської областей. Про це повідомили представники громадської мережі «Опора» в Чернігівській області, застерігаючи від передвиборчих махінацій під час прес-брифінгу, на якому аналізували президентську кампанію. У нас наразі реальних фактів підкупу не фіксували.

«Фактами можуть бути або фото-, або відеофіксація. Або якісь конкретні особи, корі займалися підкупом виборців. На сьогодні ми можемо більше говорити, що це провокація, ніж факт, який ми зафіксували», — Наталія Висіканець, координатор спостереження за виборами громадської мережі «Опора» в Чернігівській області.

У поліції також зазначають, що більшість викликів щодо підкупу не мають підґрунтя.

«Людина, яка телефонувала до поліції, була анонімом, а поліція, коли виїжджала на місце виклику, в більшості випадків бачила або порожнє приміщення, або людей, які там працюють», — Юлія Ковтун, речниця поліції Чернігівської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівник поліції Чернігівщини зустрівся з представниками Всеукраїнської організації “Громадянська мережа “ОПОРА”

Зате кандидати активно практикують збір персональних даних, пошкодження білбордів і їх розміщення без вихідних даних. Традиційно вдаються до чорного піару.

«Матеріали з ознаками чорного піару. Їх розміщували як у ЗМІ, так і в місцях для агітації вже ближче до кінця січня», — Наталія Висіканець, координатор спостереження за виборами громадської мережі «Опора» в Чернігівській області.

Крім порушень, чернігівцям розповіли про необхідність перевірки себе в реєстрі виборців. Можна це зробити онлайн – через особистий кабінет на сайті Державного реєстру виборців.

«До особистого кабінету виборців звернулося 4436 людей. Серед них присутні 2559 осіб, відсутні в реєстрі 610 осіб», — Валерій Білоокий, начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців Чернігівської ОДА.

Загалом запрошення на вибори має обов’язково прийти до 25-го березня. Якщо його немає, ситуацію можна виправити лише через суд, тому експерти радять перевіряти наявність свого права голосу завчасно.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button